Продължете към съдържанието

АИП течен шоколад (Tiger Nutella)

АИП, Палео, веган, без захар, без какао, без млечни, без ядки

Този АИП течен шоколад, който нарекох Tiger Nutella, е богат и кремообразен и се приготвя бързо само с няколко позволени съставки: брашно от тигрови ядки, рожков, кокосово масло и кленов сироп.

АИП течен шоколад

Nutella е много вкусна какаово-лешникова паста, любима на деца и възрастни, чиито реклами се фокусират върху консумацията й като част от една бърза и здравословна семейна закуска. За съжаление обаче оригиналната Nutella съдържа захар, палмово масло, лешници, обезмаслено мляко, какао, соев лецитин и ванилин. Цели 7 причини да бъде изключена напълно от менюто ни, ако спазваме АИП или Палео диета или друг противовъзпалителен режим.

Дори и да приготвим здравословен домашен течен шоколад с подходящи заместители на захарта и палмовото масло, ако какаото и лешниците не са част от режима ни, задачата се усложнява. Аз въведох обратно какао и понякога се изкушавам с парче (или повече 🙂 ) натурален шоколад. С лешниците и орехите обаче ударих на камък и на този етап тези ядки не влизат в менюто ми.

Tiger nutella

Как открих тази Tiger Nutella?

Странно е колко години съм хапвала ядки, без дори да се замислям как съм се чувствала след това. Елиминационните диети като Автоимунния Палео протокол променят начина, по който гледаме на храните. В началото едни са позволени, а други – забранени.

След реинтродукцията обаче стават храни, които те карат да се чувстваш добре, и храни, които ти причиняват проблеми. Когато мотивацията идва отвътре (“искам да се храня по начин, който ми помага да оздравея и да се чувствам добре”), тогава така нареченият режим се превръща в начин на живот. А колкото повече предизвикателства срещаш след промяната, толкова по-изобретателен ставаш.

И без да се отклонявам повече, представям ви едно кулинарно изобретение: Tiger Nutella или, иначе казано, АИП течен шоколад. Вероятно се досещате, че ядките в него са тигрови. И не са ядки.

Всъщност тигровите ядки, наричани още чуфа или земен бадем, са много малки кореноплодни с изявено пребиотично действие и с високо съдържание на фибри, протеини и мазнини. Като приготвям паста от тигрови ядки, спазвам изискванията на Автоимунния протокол и създавам основата на течния шоколад, подобно на лешниковата паста в оригиналната Nutella.

АИП течен шоколад

Кои са съставките за този АИП течен шоколад?

Брашно от тигрови ядки: използвано като заместител на ядковите брашна в различни АИП рецепти, брашното от тигрови ядки създава основата на този домашен течен шоколад. Има приятен сладникав аромат, подобен на този на лешниците, но не съдържа същото количество мазнини като тях, затова се налага добавяне на полезна мазнина, каквото е кокосовото масло. Можете да използвате и цели тигрови ядки, но ще ви е необходим достатъчно мощен блендер, за да ги смелите възможно най-фино.

Кокосово масло (олио): добавете достатъчно количество кокосово масло, за да превърнете брашното от тигрови ядки в гладка паста или тахан.

Брашно от рожков: рецептата е изцяло АИП, затова включвам брашно от рожков като заместител на какаото. Прибавя естествена сладост и на него се дължи шоколадовият цвят на тази Tiger Nutella. Ако успешно сте въвели какао, можете да използвате същото или по-малко количество за по-автентичен вкус и аромат на рецептата. Възможно е да я изпълните, като използвате половината от посоченото количество рожков и същото количество какао.

Кленов сироп: този естествен подсладител, допустим за употреба в АИП режима, има мека сладост и течна консистенция, което спомага за разреждане на останалите съставки. Можете да използвате и течен мед.

Хималайска розова сол: използвайте щипка сол за баланс на останалите вкусове.

Кокосово мляко: ако блендерът ви е достатъчно мощен, вероятно ще ви е нужно съвсем малко количество, за да постигнете оригиналната консистенция. Кокосовото мляко не е необходимо да е било в хладилник.

АИП течен шоколад

Как да приготвите този АИП течен шоколад?

За да приготвите домашна Tiger Nutella ви е необходим мощен блендер. Колкото по-фина е пастата от тигрови ядки и кокосово масло, толкова по-гладък и кремообразен ще бъде течният шоколад.

Приготвяне с Нутрибулет: Аз приготвих течния шоколад в Нутрибулет, който може би не е най-подходящият уред в случая, тъй като стандартната му приставка изисква течност. За да пасирам тигровите ядки, първо използвах приставката за мелене. Смлях брашното от тигрови ядки максимално фино, а после добавих кокосовото масло и блендирах допълнително. Това продължи около 10 минути, като давах почивка на уреда на всеки 2 минути, за да не прегрее.

Тахан от тигрови ядки

Накрая смених приставката със стандартната и добавих останалите съставки: брашното от рожков, кленовия сироп, кокосовото мляко и солта. Продължих да смесвам още няколко минути, докато не получих хомогенна смес.

Приготвяне с мощен блендер: Ако използвате по-мощен блендер, директно поставете брашното от тигрови ядки заедно с разтопеното кокосово олио. Започнете да смесвате, докато двете образуват кремообразна паста. Времето за смесване и гладкостта на пастата ще зависят от това колко е мощен блендерът ви (около 10 – 15 минути).

Спирайте уреда от време на време, за да не прегрее, и ако е необходимо, остъргвайте съставките от стените на купата. Бъдете търпеливи и продължете да смесвате, докато получите гладка паста с консистенцията на тахан или фъстъчено масло.

Добавете останалите съставки: брашното от рожков, кленовия сироп и солта. Ако сместа е много гъста, използвайте няколко лъжици кокосово мляко, за да получите желаната консистенция. Това е всичко.

АИП течен шоколад

Можете да съхранявате готовата Tiger Nutella една седмица в затворен стъклен буркан в хладилника. Подобно на оригиналната Nutella сместа ще се втвърди благодарение на кокосовото масло, но извън хладилника бързо ще се отпусне.

Консумирайте готовия АИП течен шоколад с пресни плодове, хлебчета от касава или палачинки от кокосово брашно. Или директно от буркана с лъжица.

Последни публикации:

АИП течен шоколад (Tiger Nutella)

Recipe by Light side of the foodCourse: Десерти, ЗакускаDifficulty: Много лесна
Порции

4

Порции
Време за подготовка

20

minutes

Този АИП течен шоколад, който нарекох Tiger Nutella, е богат и кремообразен и се приготвя бързо само с няколко позволени съставки. Без глутен, без захар, без какао, без млечни продукти и без ядки.

Съставки

 • 1 чаша брашно от тигрови ядки

 • 6 – 8 с.л. разтопено кокосово масло в зависимост от мощността на блендера

 • 4 с.л. брашно от рожков (заменете с какао на прах, ако сте го въвели успешно)

 • 4 с.л. кленов сироп

 • ¼ ч.л. хималайска розова сол

 • 4 – 6 с.л. кокосово мляко в зависимост от мощността на блендера

Приготвяне

 • Поставете в блендер брашното от тигрови ядки, добавете разтопеното кокосово масло и смесете, докато получите кремообразна паста (около 10 – 15 минути). Ако използвате Нутрибулет, първо пасирайте само брашното от тигрови ядки с приставка за смилане и след това добавете кокосовото масло.
 • Добавете брашното от рожков, кленовия сироп и солта. Ако сместа е много гъста, използвайте няколко лъжици кокосово мляко, за да получите желаната консистенция.
 • Съхранявайте готовата Tiger Nutella една седмица в затворен стъклен буркан в хладилника.

Предложение за консумация

 • Консумирайте готовия АИП течен шоколад с пресни плодове, хлебчета от касава или палачинки от кокосово брашно.

2 коментара за “АИП течен шоколад (Tiger Nutella)”

  1. Честно казано, не съм оптивала, но вероятно ще се получи. Може директно да използвате готов кококов тахан, вместо да смилате брашно или ядки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial