Продължете към съдържанието

Косопад при автоимунни заболявания

Имат ли роля храненето и храносмилането?

Косопадът е едно от неприятните състояния, придружаващи автоимунното заболяване и често е потвърждение, че нещо в организма ни не е наред.

Косопад и автоимунни заболявания

Не е задължително обаче да имате автоимунно заболяване, ако косата ви пада повече от обикновено. Загубата на коса при жените може да се дължи на различни фактори като:

 • хормонални промени (особено тези, свързани с менопаузата, както и с бременността и раждането);
 • генетиката (генетичните фактори играят значителна роля при така наречената андрогенна алопеция);
 • възрастта (с възрастта скоростта на растеж на косата се забавя и космените фоликули могат да станат по-чувствителни към хормоналните промени);
 • хормонални разстройства (Синдромът на поликистозните яйчници СПКЯ се свързва с излишък на андрогени, допринасящ за изтъняване и загуба на коса);
 • лошо здраве на скалпа (състояния на скалпа като гъбични инфекции или дерматит могат да допринесат за загуба на коса);
 • тежък физически или емоционален стрес (може да доведе до телогенен ефлувиум – състояние, при което много космени фоликули преждевременно навлизат във фаза на покой, което води до повишен косопад);
 • внезапна загуба на тегло или екстремна диета (могат да доведат до хранителни дефицити и допълнителен стрес – сериозни фастори за загубата на коса).
Косопад и автоимунни заболявания

Кои автоимунни заболявания се свързват директно с косопад?

Има няколко автоимунни състояния, които могат да доведат до загуба на коса.

Алопеция ареата е автоимунно заболяване, при което имунната система се насочва към космените фоликули, което води до загуба на коса. Точната причина не е напълно изяснена, но се смята, че включва комбинация от генетични, екологични и имунни фактори.

Загубата на коса е често срещан симптом на Системен лупус еритематозус. Това системно автоимунно заболяване може да засегне различни органи и тъкани, включително кожата.

Хормоналните дисбаланси при Тиреоидит на Хашимото също могат да доведат до косопад. Най-често те са в резултат на промяната в нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Повече за Автоимунния протокол при Хашимото има тук.

Други автоимунни състояния като ревматоиден артрит, цьолиакия и склеродермия често имат вторичен ефект върху здравето на косата. При тях загубата на коса е в резултат на системно възпаление или дефицит на хранителни вещества.

Още кое причинява косопад при автоимунни заболявания?

Освен  косопада, причинен от самото заболяване, загубата на коса при автоимунни състояния може да се дължи на:

 • Автоимунни реакции в резултат на лечението: някои имуносупресори или стероидни средства могат да имат косопад като страничен ефект.
 • Хранителни дефицити: непълноценното хранене, в което липсват основни хранителни вещества като желязо, цинк, витамин D и биотин, може да повлияе на здравето на косата.
 • Дисфункция в храносмилането: храносмилането играе решаваща роля в усвояването на хранителните вещества. Недостигът на стомашна киселина или панкреатични ензими иможе да попречи на усвояването на важни за здравето на косата нутриенти. Такива са например желязо, цинк, витамин D, биотин и есенциални мастни киселини. Възпалената чревна лигавица също могат да възпрепятства усвояването на хранителни вещества и индиректно да доведе до косопад.
 • Хормонално здраве: лошото храносмилане е основен фактор за хроничен стрес, известен като разрушител на ендокринната система. Емоционалният стрес, прекалената консумация на рафинирани захари, кафе и алкохол, хранителните дефицити и липсата на почивка са други фактори, причиняващи хроничен стрес. Животът в хроничен стрес създава свръхпроизводство на кортизол. Повишените нива на кортизол могат да нарушат деликатния баланс на хормоните в тялото, включително тези, които играят роля в растежа на косата. От своя страна хроничният стрес влияе на храносмилането. Така основни хранителни вещества като желязо, цинк и витамини може да не се усвоят адекватно.
Косопад и автоимунни заболявания

Как се диагностицира косопад при автоимунни заболявания?

Диагностицирането и лечението на косопад при автоимунно заболяване трябва да включва цялостен подход с оценка на конкретните фактори и тяхното въздействие върху здравето на косата. Макар че косопадът се лекува от дерматолог, комплексната оценка е добре да включва консултация с ревматолог или ендокринолог в зависимост от естеството на автоимунното състояние.

Някои изследвания, които могат да са полезни на този етап, са нива на тиреоидни хормони, антинуклеарни антитела (ANA), скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ) и С-реактивен протеин (CRP). Кръвните тестове могат да помогнат за идентифициране на дефицит на желязо, цинк или витамин Д.

Кои са най-съществените стъпки към здрава коса?

 • Яжте балансирано и пълноценно: опитайте да си осигурите от храната максимално широка гама витамини, минерали и антиоксиданти, като включвате храни с висока хранителна плътност. Така наречената Средиземноморска диета, включваща висок прием на зеленчуци, плодове и ядки, висок прием на зехтин, умерен прием на бобови растения и риба и нисък прием на месо, е сочена като хранителен режим, подходящ за управление на хормонални дисбаланси и състояния като косопад.
 • Елиминирайте захар и рафинирани храни: прекомерната имконсумация може да повлияе на инсулиновата чувствителност и регулирането на глюкозата. Инсулиновата резистентност се свързва със състояния като СПКЯ (синдром на поликистозни яйчници), който може да допринесе за косопад.
 • Подкрепете храносмилането: променете начина си на хранене и се фокусирайте върху храни, стимулиращи отделянето на стомашна киселина, панкреатични ензими и жлъчен сок. Увеличете приема на сурови зеленчуци, богати на пребиотични фибри и ферментирали храни, за да подкрепите здравето на чревния микробиом. Работете с хранителен терапевт, който да ви помогне с най-адекватния за вашето състояние хранителен режим.
 • Открийте и елиминирайте непоносимости и личните възпалителни храни. Воденето на хранителен дневник помага да идентифицирате връзката между храните, които приемате, и обострянето на симптомите.
 • Адресирайте хранителните дефицити. При нужда може да ви бъдат препоръчани добавки, възстановяващи здравето на чревната лигавица или компенсиращи недостига на микронутриенти.
 • Управлявайте стреса. Съществени са редовните физически упражнения с ниска и умерена интензивност. Други технки са йога, дълбоко „диафрагмено“ дишане, медитация, йога нидра, масаж, практикуване на благодарност. Повече за справяне със състояния като тревожност може да прочетете тук.
Косопад и автоимунни заболявания

Кои са най-важните за здравето на косата хранителни вещества?

Протеини: косата се състои предимно от протеини. Техният недостиг в диетата може да причини косопад или структурни аномалии в косата. За да усвоим пълноценно протеините, имаме нужда от оптимални нива на стомашна киселина, защото разграждането им започва в стомаха. Тук от полза са бавното хранене и дъвчене и добавянето на горчиви храни, стимулиращи храносмилането.

Желязо: то има решаваща роля в развитието на бързо пролифериращите клетки в космения фоликул. Нивото на серумния феритин е важен корелат на общите запаси от желязо в тялото и се използва като индикатор в изследванията за загуба на коса. Дефицитът на желязо е често срещан при жени, които страдат от косопад. Хранителни източници на желязо са морски дарове, телешко, черен дроб, зеленолистни, леща. Стомашната киселина помага за превръщането на не-хем желязото в лесно абсорбимо, а усвояването му става предимно в тънките черва. За да усвоим добре желязото, се нуждаем от храни като костен бульон, възстановяващи чревната лигавица, както и от пребиотични фибри и ферментирали храни, важни за чревния микробиом. При недостиг на желязо и/или нисък феритин в повечето случаи се препоръчва суплементация.

Цинк: дефицитът на цинк може да причини телогенен ефлувиум (състояние, при което много космени фоликули преждевременно навлизат във фаза на покой, което води до повишен косопад), тънка бяла и чуплива коса, както и много дерматологични проблеми. В проучване, сравняващо 312 души с косопад с 32 контроли, пациентите с алопеция ареата и телогенен ефлувиум показват ниски нива на цинк. Подобно на желязото, стомашната киселина е необходима за усвояването на цинка. Усвояването му става в тънките черва. Животинските източници на цинк са по-бионалични от растителните:  такива са стриди, говеждо, пуешко, млечни храни, яйца. Някои вещества в диетата като фитати могат да се свържат с цинка и да го направят по-малко достъпен за усвояване. Затова при консумация на зърнени, бобови храни и ядки от значение са техники като накисване, покълване и ферментиране.

Витамин Д: дефицитът му е често срещан при автоимунни състояния и може да бъде причина за косопад. Витамин Д от храна или добавки се абсорбира в тънките черва. Тъй като е мастноразтворим, от решаващо значение за доброто му усвояване са мазнините в храната. При косопад и установен дефицит е необходим прием на висококачествена добавка.

Косопад и автоимунни заболявания

Има ли други важни хранителни вещества при косопад?

Биотин: липсата на биотин е необичайна при хора, които се хранят добре балансирано. Хранителни източници на този витамин са жълтъци, ядки, гъби, карфиол. Биотинът се абсорбира в тънките черва. Наличието на определени ензими и здрав стомашно-чревен тракт са от съществено значение за усвояването му. Счита се, че косопадът може да бъде причинен от липса на биотин. Въпреки популярността му като добавка обаче няма клинични проучвания, които да доказват, че е ефективен при косопад, освен ако няма дефицит.

Витамин С: подпомага чревната абсорбция и мобилизирането на желязо. Макар че дефицитът на витамин С се свързва с аномалии в окосмяването по тялото, все още няма доказателствена връзка между нивата на витамин С и косопада. Приемът на витамин С обаче е от решаващо значение, ако косопадът е причинен от дефицит на желязо.

Есенциални мастни киселини: Омега-3 и Омега-6 са критични компоненти на клетъчните мембрани, вкл. тези в кожата на скалпа. Намаленият прием на източници като мазна риба, орехи и ленено семе, или диета с преобладаващи рафинирани масла или мазнини от конвенционално отгледани животни, може да е причина за дисбаланс. За ефективно усвояване на мазнините, имаме нужда от добре работещи панкреас (произвежда ензими, отговорни за разграждането им), черен дроб и жлъчка (благодарение на жлъчния сок мазнините се емулгират, за да се абсорбират в тънките черва). Проучване с 6-месечен прием на Омега-3, Омега-6 и антиоксиданти показва ефект при косопад, като подобрява плътността на косата.

Витамини В9 и В12: някои промени в косата могат да са причинени от липса на витамин В9 (фолат). Витамин В12 от своя страна е необходим за активирането на фолата. Поради синергичния им ефект върху синтеза на ДНК, се смята, че могат да има роля в пролиферацията на космените фоликули. Въпреки че са проведени изследвания за връзката между косопада и дефицита на B12 или фолат, в момента няма достатъчно данни, че те са ефективни като хранителна добавка. Хранителни източници, от които да набавяме тези витамини, са свинско, телешко, риба, пилешко, яйца, зеленолистни.

Вода: от съществено значение за цялостното здраве. Добрата хидратация е съществена за здрава кожа и коса. Набавяйте достатъчно чиста филтрирана вода, като се хидратирате между храненията.

Влиянието на някои добавки като селен и витамин А върху здравето на косата по-скоро е противоречиво. Добавянето на селен, освен ако няма дефицит, се свързва с повишен риск от загуба на коса. Счита се, че прием на витамин А като добавка в големи дози може да доведе до косопад.

Вижте още:

Менопауза и автоимунни заболявания

АИП и Хашимото

Протокол при мозъчна мъгла


Източници: PMCID: PMC9710406, PMID: 25573272, PMCID: PMC6380979

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial