Продължете към съдържанието

Противовъзпалително хранене

Какво накратко е противовъзпалително хранене?

Автоимунният Палео протокол (АИП) е една от възможностите, към които може да се насочите, ако имате автоимунно заболяване. Двете му фази – елиминация и  реинтродукция – създават рамката на един дългосрочен противовъзпалителен хранителен режим, специфичен за всеки организъм. Ако още не знаете за АИП, прочетете повече тук.

Противовъзпалително хранене

Независимо дали изберете АИП или не, е важно вашият индивидуален противовъзпалителен режим да се подчинява на някои общи правила, базирани на фундаментите на здравето.

Хранене

Част от храните имат способността да увеличават възпалението в организма, а други – да му противодействат. Подходящото противовъзпалително хранене при автоимунно заболяване трябва да съдържа достатъчно антиоксиданти, витамини и минерали за борба с възпалението, както и достатъчно зеленчуци и храни, богати на фибри, с роля в подобряване работата на храносмилателната система. Това означава пълноценно хранене с цели храни и набавяне на достатъчно хранителни вещества от всички хранителни групи – протеини, въглехидрати и мазнини.

Лечебната диета трябва да включва съществен прием на храни с висока хранителна плътност, сред които пробиотични/ферментирали храни, костен бульон, вътрешности от пасищни животни, мазна риба, кръстоцветни зеленчуци и горски плодове.

Всяко противовъзпалително хранене изключва рафинираните храни (като захар, бяло брашно и растителни масла) и личните възпалителни храни, към които можете да имате непоносимост.

Храносмилане

Възпаленията са симптом на вътрешен дисбаланс, който най-често води началото си от храносмилателната система. Поредица от събития предизвикват повишена чувствителност към инфекции: недостигът на стомашна киселина и панкреатични ензими водят до лошо храносмилане; то предизвиква стомашно-чревно дразнене и дисбиоза; дисбиозата води до “пропускливи черва” и повишава риска от възпаления.

Вашето противовъзпалително хранене трябва да е базирано на достатъчен прием на зеленчуци и храни, богати на фибри, които да подпомогнат храносмилането.

Контрол на кръвната захар

Дисбалансът на кръвната захар може да бъде причина за възникване на каскада от хормонални нарушения, включително надбъбречна дисфункция и хипофункция на щитовидната жлеза.

Вашето противовъзпалително хранене трябва да се грижи за поддържане на здравословни нива на кръвна захар чрез балансирана комбинация от протеини, мазнини и въглехидрати и чрез ограничаване на захарта.

Мастни киселини

Омега-3 мастните киселини, намиращи се в големи количества в мазната риба, са важен компонент на противовъзпалителното хранене. Балансът на мастните киселини, постиган чрез достатъчна консумация на риба и здравословни мазнини (като зехтин, авокадо и кокосово масло), както и чрез елиминиране на рафинираните мазнини (като слънчогледово олио) и хидрогенираните масла (налични в пакетираните храни), може да подобри състоянието при хронични възпалителни заболявания.

Сьомга със зеленчуци

Минерален баланс

Хормоналното здраве не може да се постигне без баланс на минералите. Различни фактори, свързани със състоянието на почвата и начина на живот, могат да доведат до дефицит на различни минерали, важни за клетъчното хранене, нервната проводимост и за стотици ензимни реакции.

Пълноценното хранене, базирано на растителна храна, умереният прием на висококачествен протеин с превес на рибата и избягването на захарта и рафинираните въглехидрати трябва да осигурят баланс на минералите. Подходящото противовъзпалително хранене отделя специално внимание на набавянето на минерали чрез храната, а в случай на нужда – и чрез хранителни добавки.

Хидратация

Приемът на достатъчно количество вода в зависимост от нашата възраст, ниво на активност и  условия на средата, както и доброто управление на електролитите са с решаващо значение за естествената детоксикация и клетъчното здраве в рамките на индивидуалния противовъзпалителен режим.

В заключение: Палео храненето е добра отправна точка за противовъзпалителен режим, от който да извадите личните си непоносимости и да добавите всяка грижа за себе си, която за вас е адекватна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial