Продължете към съдържанието

Суперхрани, които се елиминират при АИП

Можем ли да консумираме суперхрани при АИП? Често получавам въпроси от хора, следващи Автоимунния Палео протокол, дали могат да включат в менюто си определена суперхрана. Признавам, че аз самата съм си задавала подобни въпроси, още докато спазвах АИП. А днес продължавам, експериментирайки в търсене на храни, които да повишават жизнеността и енергията.

Суперхрани

За да бъде класифицирана като суперхрана, една храна трябва да съдържа голямо количество уникални хранителни вещества в сравнително малък обем. Освен това тя трябва да бъде лесно усвоима и да се отличава с множество ползи за здравето.

Подходящи ли са суперхраните за хора с автоимунни заболявания?

За някои от базовите суперхрани като яйца или ядки, отговорът е лесен, защото те са включени в елиминационния списък. За други обаче ми се налага да правя допълнително проучване. Оказва се, че доста от така наречените суперхрани са неприложими в менюто на хора с автоимунни заболявани. И за това има причина.

Най-често суперхраните (точно заради ценния си състав) имат потенциала да стимулират имунната система. При здрави хора подобно действие се възприема изцяло позитивно. При хора, които чрез хранителния си режим опитват да контролират по-добре своя автоимунитет, храни с имуностимулиращо действие е препоръчително да се избягват.

Други суперхрани попадат в така наречената „сива зона“ и могат да бъдат успешно въведени в процеса на реинтродукция. Доматите, например, съдържат наистина ценни хранителни вещества, но тъй като част от съединенията в състава им действат като стимулант, те остават извън режима по време на елиминацията.

Кои са елиминираните суперхрани при АИП?

Ашваганда

Известна още като индийски женшен, тази суперхрана е популярна в аюрведичната медицина. Цени се заради свойствата си да понижава кортизола и да балансира хормоните на щитовидната жлеза. Като представител на семейство Картофови, ашваганда се елиминира при АИП. Съдържащите се в растението лектини и сапонини могат до доведат до чревна пропускливост и дисбактериоза.

Годжи бери

Признато е за суперхрана заради високото си съдържание на витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти. Годжи бери също е част от семейство Картофови и е изключено от АИП.

Годжи бери

Женшен

Използва се като корен или под формата на прах и има тонизиращо действие, подобрява паметта и се използва като афродизиак. Заради силното си имуностимулиращо действие е противопоказан за употреба от хора с автоимунни заболявания (източник)

Ехинацея

Има имуностимулиращо действие и се използва за превенция за различни инфекции при здрави хора. Заради потенциала си да стимулира Th2 клетките не е съвместима с Автоимунния Палео протокол (източник)

Лукума и монк фрут

Това са екзотични плодове, използвани както заради ценните си хранителни качества, така като подсладител на прах заради сладкия си вкус. Според д-р Балантайн лукума съдържа глюкоза и фруктоза и не е добър избор за консумация при автоимунни заболявания. Пак според нея монк фрут директно стимулира Th2 клетките (източник)

Мескит

Използван под формата на брашно и като подсладител, мескитът е бобово растение. Подобно на останалите бобови, той се елиминира при АИП заради високата си концентрация на фитинова киселина.

Тамаринд

Изключително богат на витамини и минерали, тамаринд се използва в кухнята на Аюрведа. Има кисел вкус и потенциала си да контролира кръвната захар и да действа като антиоксидант. Тамаринд е бобово растение и се елиминира при АИП. * Интересно е обаче, че макар зърната и кълновете от бобовите растения да се елиминират, други техни части като листа (в чай ройбос) или шушулки (в паста от тамаринд или в рожков на прах) са позволени (източник)

Спирулина и хлорела

Това са сладководни микроводорасли с високо съдържание на протеини, мастни киселини, магнезий, цинк, желязо и фитонутриенти. Елиминират се от АИП заради имуностимулиращия си ефект.

Спирулина

Алое, корен от женско биле, корен от бяла ружа и хлъзгав бряст

Използвани и в народната медицина, тези растения се препоръчват за възстановяване на чревната бариера заради високото си съдържание на слуз. Доказано е обаче, че алоето увеличава драстично производството на цитокини, особено цитокини, които стимулират Th2 клетките. Имуностимулиращо действие имат и останалите растения, които остават извън протокола (източник)

Бъз

Черният бъз има мощно имуностимулиращо действие и традиционно се използва за профилактика на грип и вирусни инфекции. Може да стимулира Th1 клетките и не бива да се използва от хора с автоимунни заболявания (източник)

Растителен (грахов, оризов, тиквен, конопен, слънчогледов) протеин

Добива се чрез пресоване на зърната или семената и се използва за повишаване на съдържанието на протеин в (основно веган) смути, супи или зърнени закуски. АИП обаче набляга на консумацията на висококачествен животински протеин от пасищни животни и диво уловена риба. Тук консумацията на протеин на прах под формата на добавка не носи особени ползи. Заради факта, че се извлича от семена, зърнени храни или варива, не се допуска в елиминационната фаза.

Мака

Изсушеният корен от растението мака е с високо съдържание на минерали като калций, фосфор и магнезий. Счита се, че повишава енергията и издръжливостта. Макар че е сред разрешените Палео храни, повечето автори считат, че стимулира имунната система и не се препоръчва в елиминационна фаза на АИП. Според д-р Кордейн коренът от мака на прах може да повлияе неблагоприятно на функцията на (увредената) щитовидна жлеза поради наличието на глюкозинолати.

Древни зърнени култури като амарант и киноа

Макар да не звучат така екзотично, те са богати на хранителни вещества и фитохимикали. Проблемът с тях е, че са кръстосано реактивни с глутена, поради което се елиминират при АИП.

Кисело мляко и млечен кефир

Млечните храни, особено тези, произведени от мляко на пасищни животни, са високо хранителни и богати на ценни хранителни вещества. Ферментиралите млечни продукти като кисело мляко и кефир са отличен източник на пробиотици, по-специално Lactobacillus и Bifidobacterium. Според съвременната наука обаче млечните храни могат допълнително да увредят червата, да нарушат баланса на микробиома и да причинят чревна пропускливост при хора с нарушен автоимунитет. Освен това са кръстосано реактивни с глутена и остават извън елиминационната фаза на Автоимунния протокол. Повече по темата за елиминирането на млечните храни при АИП има тук.

Кисело мляко

Яйца

При здрави хора яйцата от свободни кокошки могат да бъдат отличен източник на протеини, Омега-3, минерали и витамини. При автоимунно заболяване обаче възпалителната реакция в тялото към чужди протеини (като яйчния белтък) е засилена и яйцата се елиминират при АИП. Заради ценното си хранително съдържание и относително малката вероятност от реакция, жълтъците са първата храна, която се препоръчва за реинтродукция.

Ядки, семена и тахани, вкл. чия, сусам, ленено, конопено, маково, слънчогледово и тиквено семе

Богати на хранителни вещества и балансирана храна, съдържаща въглехидрати, мазнини и протеини, те са полезни за здравето на сърцето и мозъка. Същевременно непоносимостта към ядки и семена е една от най-често срещаните в световен мащаб. Затова за хора с хранителна чувствителност и автоимунни заболявания елиминацията при АИП е най-добрият начин да се определи индивидуалната им толерантност към всеки конкретен вид ядки и семена. След успешна реинтродукция ядките и семената могат да се консумират умерено в рамките на Палео режима.

Ядки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial