Продължете към съдържанието

Здравей

Аз съм Мариана Хаджиева и съм сертифициран хранителен терапевт. Работата ми е да помагам на хора със здравословни проблеми и автоимунни заболявания да се грижат по-добре за себе си с правилен избор на пълноценна и богата на хранителни вещества храна.

За мен

Намерих своето място в света на функционалното хранене вследствие на собствените си здравословни предизвикателства. През 2017 г. бях изненадващо диагностицирана с автоимунно заболяване. Докато спазвах специален хранителен режим, в мен се зароди потребност да споделям кулинарните си идеи и промените, пред които се изправях. Така стартирах light side of the food: пространство, посветено на храненето и начина на живот при автоимунни заболявания. Започнах да получавам въпроси от други хора за това как да се хранят, за да са здрави. Това ме накара да поискам да продължа образованието си в областта на хранителната терапия. 

Дипломирана съм като Nutritional Therapy Practitioner (NTP) към американската асоциация по хранителна терапия по програма, базирана на холистичен подход към храненето, който зачита нашата биоиндивидуалност. Обучена съм да оценявам хранителните дефицити на тялото и да използвам вродената му интелигентност, за да постигне баланс чрез правилно приготвена пълноценна храна и промени в начина на живот.

Какво е хранителна терапия?

Интензивният фокус върху диетите и храненето днес е доказателство, че всички признаваме ролята на храната като ключов елемент на здравето. По-често обаче сме фиксирани върху нейното въздействие върху външния вид и сякаш не разбираме напълно истинското значение на храненето върху здравето на нашето тяло, ум и душа.

Храненето не е единственият фактор, определящ здравето, но със сигурност е един от най-важните. Хранителните дефицити, предизвикани от съвременния начин на живот, все повече се превръщат в проблем за хората с автоимунни и други хронични заболявания.

Хранителната терапия дава възможност да идентифицираме факторите, довели до конкретно здравословно състояние. Целта й е чрез индивидуален протокол за хранене и начин на живот да възстановим естествения баланс в тялото и да постигнем оптимално здраве. Хранителната терапия може да служи и за превенция и максимизиране на здравния потенциал, основан на качествена връзка с храната като източник на енергия.

Какво прави хранителният терапевт?

С работата си помагам на хора като мен да се хранят и живеят осъзнато, като им давам препоръки, съобразени с фундаментите на здравето: хранене, храносмилане, баланс на кръвната захар, мастни киселини, минерален баланс и хидратация. Целта е заедно да подобрим всички области, включително почивка, сън, движение, управление на стреса и изграждане на здравословни навици. 

Подходът към всеки клиент е биоиндивидуален и отразява неговите здравни цели, конкретните му нужди и ежедневие.

Хранителният терапевт не дигностицира и не лекува медицински състояния.

Какво представлява консултацията?

Всяка консултация включва препоръки към съдържанието, приготвянето и консумирането на храна, както и персонални промени в начина на живот, отнасящи се до почивка, движение, сън, хидратация и управление на стреса. Консултацията цели да бъдете образовани по начин, който да ви позволи да изградите дългосрочни здравословни навици, за да поддържате постигнатите резултати и да се грижите по-добре за себе си.

На кого мога да помогна?

Можете да се обърнете към хранителен терапевт за допълваща терапия, ако имате установено автоимунно заболяване, или ако изпитвате:

  • проблеми с храносмилането;
  • чувствителност към храна;
  • хормонален дисбаланс;
  • нужда да управлявате по-добре състояния като дисфункция на щитовидната жлеза, диабет тип 2 или други здравословни проблеми;
  • липса на енергия;
  • честа смяна на настроенията или проблеми със съня;
  • трудност да напълнеете или отслабнете;
  • желание да предотвратите настъпване на заболяване;
  • потребност да се научите да се храните по нов начин, отговарящ на здравните ви цели и вашия индивидуален начин на живот.

Хранителната терапия може да ви бъде от полза и ако нямате конкретни симптоми, но желаете да полагате максимално добра грижа за тялото си, като се храните пълноценно.

Какво да очаквате от мен?

Ще ви препоръчам индивидуално формулирани промени в храненето и в начина на живот. В случай че са необходими, ще дам препоръка за конкретни хранителни добавки. Заедно ще определим цели за постигане на здравословна промяна, ще наблюдаваме прогреса и, при необходимост, ще правим корекции, докато постигнем очаквания резултат.

Като човек, преминал през Автоимунния Палео протокол, мога да ви подкрепям в избора на съставки и хранителни комбинации по време на елиминацията и реинтродукцията. Ще ви предоставя полезни ресурси под формата на рецепти, готови менюта и трикове в кухнята, които да направят предизвикателството АИП по-леко и преодолимо.

Мога да ви помогна, ако, прекалено фокусирани върху други дейности, сте загубили правилната връзка с храната. Знам го, защото съм една от вас. И знам, че заедно можем да възстановим основите на вашия живот, пълен с радост, самочувствие и вкусна храна. Заедно от светлата страна.  

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial