Продължете към съдържанието

АИП ванилов сладолед

АИП, без захар, без яйца, без лактоза, без ядки

Този АИП ванилов сладолед от кокосова сметана, сладък картоф и желатин е сладък и кремообразен и се приготвя без яйца, мляко и ядки. Подсладен е единствено с мед.

Сладоледът е едно от любимите ми лакомства, затова приех трудно раздялата с него, когато започнах да следвам автоимунния протокол. Традиционните сладоледи включват яйца или яйчен прах, мляко и бяла захар – все продукти, категорично изключени от противовъзпалителния режим. Ако се питате дали можете да ядете традиционен сладолед по време на АИП, отговорът е: не, не можете.

Можете обаче да си приготвите сладолед с изцяло АИП позволени съставки като този. Все пак имайте предвид, че десертите имат малко място в системата на това хранене, затова ако сте в елиминационна фаза, фокусирайте се върху богатите на хранителни вещества храни и отложете сладките лакомства за по-късно.

При мен се случи така, че купих машина за сладолед близо година, след като бях започнала режима. Започнах да експериментирам с варианти на основата на банан, ягоди или горски плодове. Те обаче имаха по-твърда, кристална структура и наподобяваха сорбет. А аз търсех и открих истинския кремообразен и сладък вкус на жълтата ванилия, която обожавам.

Ванилията АИП ли е?

АИП ванилов сладолед

Срещала съм различни мнения относно това дали ванилията е съвместима с Автоимунния протокол.

Доверявам се на първоизточника: д-р Сара Балънтайн, според която семенцата истинска ванилия от шушулка са безопасни за консумация по време на елиминационната фаза, подобно на семенцата на горските плодове.

Безопасна е също употребата на ванилов екстракт, но само когато е обозначен като продукт без глутен. Причината е, че някои производители използват за екстракта алкохол на базата на зърнени култури. Непозволени остават изкуствената ванилова есенция и ваниловата захар.

Какви са съставките на този АИП ванилов сладолед?

Този сладолед от кокосова сметана, сладък картоф и желатин бързо се превърна в мой фаворит, защото е абсолютно кремообразен и с фин аромат на ванилия. Сладоледът е АИП: без яйца, мляко и ядки, и е подсладен единствено с мед. Освен това е с прекрасния бледо-жълт цвят на традиционния сладолед ванилия.

Печеният сладък картоф в тази рецепта придава приятния цвят и богатата текстура, а желатинът подпомага втърдяването. Не публикувам източник на рецептата, защото открих комбинация от необходимите съставки на няколко места.

Харесва ми да го хапвам самостоятелно, но последния път експериментирах и го комбинирах с горещи череши.

АИП ванилов сладолед с череши

Как да приготвите този АИП ванилов сладолед?

Първо подгответе сладкия картоф. Обелете го и го нарежете на кубчета. Загрейте фурната до 170 градуса с обдухване и го изпечете върху плоска тава, покрита с хартия. Картофът трябва да омекне, но да не променя цвета си.

В малък съд загрейте на средна температура кокосовата сметана, сладкия картоф, меда, солта и ванилията. В 4 с.л. студена кокосова вода от консервата разтворете желатина за 2 – 3 минути, докато набъбне. Изсипете го към останалите продукти в съда и разбъркайте бързо.

Свалете сместа от котлона и я изсипете в блендер или Нутрибулет. Блендирайте до пълното хомогенизиране на продуктите. Покрийте купата от блендера и я оставете в хладилника за 3 – 4 часа или докато сместа се охлади напълно.

Извадете купата от хладилника и отново блендирайте. Препоръчително е да използвате машина за сладолед; в противен случай десертът ще е с приятен вкус, но ще остане на кристали. Времето за втърдяване на сладоледа зависи от машината, така че следвайте инструкциите на производителя. Идеята е сместа да придобие гъстота и плътност като на сладолед, оставен да омекне за кратко извън фризера.

Препоръчвам да го консумирате веднага. В този вид най-добре се усещат наситеният ванилов аромат, сладостта и кремообразната структура на десерта. Най-често пускам машината в началото на обяда, така че към края да разполагаме с готов сладолед.

Разбира се, можете и да го съхраните за последваща консумация. Просто го пресипете в стъклена кутия и го приберете в камерата на хладилника или във фризера.

Ако искате да поднесете сладоледа с горещи череши, махнете им костилките. В малък съд на средна температура загрейте черешите с меда и лимоновия сок. Оставете да къкрят 2 – 3 минути и сервирайте със сладоледа.

АИП ванилов сладолед с горещи череши

Recipe by Light side of the foodCourse: Десерти
Порции

4

Време за приготвяне

40

minutes
Време за охлаждане

4

hours 
Общо време

4

hours 

40

minutes

Този сладолед от кокосова сметана, сладък картоф и желатин е изцяло АИП: без захар, яйца, мляко и ядки, и е подсладен единствено с мед.

Съставки

 • За сладоледа:
 • 1 консерва кокосова сметана (твърдата част от консерва с кокосово мляко от хладилника)

 • 1 малък сладък картоф

 • 1 с.л. желатин

 • 2 с.л. мед

 • 1 щипка сол

 • 1 шушулка ванилия или 1 ч.л. ванилов екстракт

 • За горещите череши:
 • 200 гр череши без костилките

 • 1/2 с.л. мед

 • 1/2 с.л. лимонов сок

Приготвяне

 • Обелете и нарежете на кубчета сладкия картоф. Загрейте фурната до 170 градуса с обдухване и го изпечете върху плоска тава, покрита с хартия.
 • В малък съд загрейте на средна температура кокосовата сметана, сладкия картоф, меда, солта и ванилията.
 • В 4 с.л. студена кокосова вода от консервата разтворете желатина за 2 – 3 минути, докато набъбне. Изсипете го към останалите продукти в съда и разбъркайте бързо.
 • Свалете сместа от котлона и я изсипете в блендер или Нутрибулет. Блендирайте до пълното хомогенизиране на продуктите. Покрийте купата от блендера и я оставете в хладилника за 3 – 4 часа или докато сместа се охлади напълно.
 • Извадете купата от хладилника и отново блендирайте. Изсипете сместа в машината за сладолед и я оставете да се втърди, като спазвате инструкциите на производителя.
 • Консумирайте веднага или изсипете готовия сладолед в стъклена кутия и съхранявайте във фризера.

Предложение за консумация

 • Поднесете сладоледа с горещи череши. В малък съд на средна температура загрейте черешите с меда и лимоновия сок. Оставете да къкрят 2 – 3 минути и сервирайте със сладоледа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial