Продължете към съдържанието

Bubble Tea (Бъбъл тий, чай Боба)

АИП, Палео, без млечни, без захар

Опитвали ли сте Bubble Tea? Ако не, време е да го направите. Моето предложение е за bubble tea без тонове захар и млечни продукти. Той е освежаващ и приятно хранителен, лесен за приготвяне в домашни условия и изцяло подходящ за АИП и Палео режим.

Bubble tea

Bubble tea или буквално „чай с балончета“ е актуална напитка на основата на чай, създадена в началото на осемдесетте в Тайван. Основната му добавка са перлите тапиока, които потъват на дъното на чашата, за да изплуват като балончета при засмукване с подходяща сламка. Усещането едновременно да пиеш и похапваш е приятно само по себе си и вероятно точно на това напитката дължи особената си популярност сред най-младите.

Три основни съставки – чай, мляко и балончета тапиока – предполагат много и различни вариации. Чаят може да е черен или зелен, млякото – кондензирано, обезмаслено, бадемово, кокосово, соево. Балончетата тапиока често са цветни – черни или зелени, оцветени с хранителна боя.

Как стоят нещата в България? Засега bubble tea се предлага на учудващо малко места и не в оригиналния си вариант. Балончетата са направени от желиращ агент като агар-агар и са пълни със захарен сироп с различни вкусове. Приготвеният по този начин bubble tea не само че не е оригинален, но е и твърде сладък и абсолютно неприложим за Палео режим.

За щастие можете да си направите истински bubble tea в домашни условия и в България. Единственото предизвикателство е да намерите перли от тапиока – за предпочитане от големите. Можете да ги откриете в азиатските или индийски магазини, както и онлайн. Единственият им състав е нишестето от тапиока, като някои марки съдържат и консервант.

Bubble tea

Кои са съставките за този Bubble Tea?

Черен чай: оригиналната напитка е на основата на черен чай, но можете да използвате матча, ройбос или дори билков чай, ако предпочитате. Ако сте въвели обратно кафето, bubble tea технологията е напълно подходяща и за кафе с мляко и балончета.

Перли от тапиока: наричени още боба, те санаправени от нишесте от тапиока и не съдържат глутен. Най-ефектни са големите перли, размер L, но можете да приготвите напитката и с по-малки по размер перли. Потърсете ги в азиатските магазини или онлайн.

Кокосово мляко: използвам кокосово мляко като алтернативен млечен продукт, подходящ за АИП. Можете да допълните напитката с бадемово мляко (за Палео) или с мляко, каквото предпочитате.

Мед: подслаждането също е предмет на предпочитания. Перлите от тапиока не са сладки, затова препоръчвам в малко количество подсладител. Ако спазвате АИП, използвайте мед или кленов сироп. Можете да подсладите също със сироп от кокосов цвят или с друга алтернатива на захарта.

Натрошен лед: изцяло по желание. Задържа напитката по-дълго време охладена.

Широка сламка: за да се насладите на напитката в домашни условия, ще ви е нужна широка сламка, най-добре – метална за многократна употреба.

Bubble tea

Как да приготвите този Bubble Tea?

Пригответе bubble tea за минути само в няколко стъпки.

Запарете черния чай (или алтернативно зелен, ройбос или билков). Оставете го в хладилника поне за 30 минути или за повече, докато се охлади добре.

Сварете перлите от тапиока. Изчакайте водата да заври и ги добавете. Когато перлите започнат да изскачат на повърхността, намалете температурата и ги оставете да врат 10 – 12 минути или според инструкциите на опаковката. Разбърквайте регулярно, за да не залепнат. Когато са готови, перлите трябва да станат прозрачни. Най-добре извадете внимателно една и я опитайте – трябва да е мека и дъвчаща. Ако не е, варете още 1 – 2 минути.

Подсладете. Отцедете перлите през сито и ги поставете в купа. Докато са още топли, добавете меда и разбъркайте.

Комбинирайте съставките. Разпределете перлите в две чаши. Добавете по желание натрошения лед, охладения чай и допълнете с кокосово мляко. Не забравяйте да сервирате със сламки.

Bubble Tea (Бъбъл тий, чай Боба)

Course: АИП, НапиткиDifficulty: Много лесна
Порции

2

Порции

Моето предложение за bubble Tea е без тонове захар и млечни продукти. Освежаващ и приятно хранителен, лесен за приготвяне в домашни условия и изцяло подходящ за АИП и Палео режим.

Съставки

  • 2 пакетчета черен чай или запарка от листа черен чай – общо 2 чаши

  • 1 чаша перли от тапиока

  • 5 чаши вода

  • 1 чаша кокосово мляко (бадемово мляко за Палео вариант)

  • 2 с.л. течен мед

  • Натрошен лед (по желание)

Приготвяне

  • Запарете черния чай и го оставете в хладилника поне за 30 минути или повече, докато се охлади добре.
  • Сложете водата да заври и добавете перлите от тапиока. Когато започнат да изскачат на повърхността, намалете температурата и ги оставете да врат 10 – 12 минути или според инструкциите на опаковката. Разбърквайте регулярно, за да не залепнат. Трябва да станат прозрачни, може да опиташ една – трябва да са меки или дъвчащи.
  • Отцедете перлите и ги поставете в купа. Добавете меда и разбъркайте.
  • Разпределете перлите в две чаши. Добавете по желание натрошения лед, охладения чай и допълнете с кокосово мляко. Сервирайте със сламки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial