Продължете към съдържанието

Палео шоколадови яйца

Палео, веган, без глутен, без захар, без мляко, без ядки

Тези Палео шоколадови яйца са великденско лакомство за малки и големи. С пухкав кокосов крем в бяло и жълто, обвит в натурален шоколад, те се приготвят за минути и не съдържат рафинирана захар, мляко и ядки.

Шоколадови яйца

Честно казано, изобщо не възнамерявах да публикувам тази рецепта. Докато търся вдъхновение (като преглеждам Pinterest), често попадам на рецепти за домашни шоколадови яйца – както традиционни, така и Палео. И взех, че си купих силиконова форма за проба. Когато реших да използвам формата, вече бях забравила какво съдържаха рецептите, така че импровизирах. Както обикновено правя.

Тези шоколадови яйца станаха толкова бързо и лесно, че реших все пак да ги споделя. Не работя често с шоколад и не се имам за голяма сладкарка, така че доста изцапах, докато ги правех 🙂 . Но, като изключим това, Палео яйцата се правят за минути и са доста ефектни като лакомство за Великден. Не бих ги нарекла наистина здравословни, но са направени без захар и без млечни продукти и с изцяло позволени Палео съставки.

Шоколадови яйца

За мен са една идея твърде калорични, но това е, защото гнездата във формата са големи – с вместимост 100 мл. Не бих могла да изям едно такова яйце наведнъж. Ако използвате по-малки форми или ги оформите на ръка, можете да направите по-малки яйца, които да се хапват вместо шоколадов бонбон и да не засищат толкова.

Кои са съставките за тези шоколадови яйца?

Кокосов тахан: той е основната съставка на пълнежа. Ще го откриете в здравословните магазини под името кокосов тахан, кокосов крем, кокосова паста или coconut butter (а на немски: Kokosmus). Ако купувате за първи път, имайте предвид, че на повърхността на буркана се е отделил дебел слой мазнина – това всъщност е кокосовото масло. Бръкнете с лъжицата под него, за да достигнете до същинския тахан. Освен в тази рецепта, можете да използвате кокосовия тахан във всякакви рецепти, изискващи ядков тахан или фъстъчено масло.  

Кокосово масло: добавете малко количество за гладкост на пълнежа и на шоколадовата обвивка.

Мед: това е единственият подсладител в тази рецепта. Можете да промените количеството според вкуса си. Яйцата са сладки, но не прекалено.

Сол: не я пропускайте, тя подчертава отлично вкуса на останалите съставки.

Екстракт от ванилия: дава аромат на пълнежа, в комбинация с кокоса и шоколада.

Нишесте от тапиока: добавете малко количество за гъстота на крема.

Куркума: използвайте съвсем малко, за да създадете жълтия цвят на „жълтъка“.

Шоколадов чипс без мляко: ще го откриете в здравословните магазини и под името шоколадови капки. Алтернативно можете да използвате и натурален шоколад. Ако консумирате млечни продукти, направете част от яйцата с обвивка от млечен шоколадов чипс.

Шоколадови яйца

Можете ли да направите тези шоколадови яйца АИП?

Пълнежът на яйцата е изцяло АИП. Не препоръчвам обаче да използвате рожков вместо шоколад в „черупката“. Ако спазвате АИП, можете да приготвите рецептата след успешно въвеждане на какаото (фаза 1).

Шоколадово яйце

Как да приготвите тези домашни шоколадови яйца?

Тези домашни шоколадови яйца стават толкова лесно, че можете да ги поверите на децата си. Най-лесно ще ги приготвите, ако имате силиконова форма с отделни „гнезда“ за яйцата. Но и да нямате, можете да ги оформите на ръка и после да ги потопите в разтопения шоколад.

И така, първо пригответе пълнежа. Смесете в купа кокосовия тахан, кокосовото масло, меда, солта и ванилията. Можете да разбъркате добре на ръка, но аз използвах миксер, като ги разбих за кратко на ниска степен, така че да се получи пухкав крем. След това добавете нишестето от тапиока. Отново разбъркайте, този път с лъжица.

За да приготвите „жълтъка“, отделете една пълна супена лъжица от готовия пълнеж. Добавете към нея куркумата и разбъркайте добре, докато се получи еднородна жълта смес.

В метална или стъклена купа изсипете шоколадовия чипс заедно кокосовото масло. Поставете купата на котлона над малка тенджерка с вода, така че да получите водна баня. Разтопете шоколада за няколко минути, докато получите гладка смес.

За същинската част изсипете по малко от течния шоколад във всяко гнездо. Завъртете в ръце формата, така че шоколадът да облее плътно дъното и стените. Поставете формата за 10 минути в камерата, докато шоколадът стегне.

Стъпка 1

Извадете формата от камерата и напълнете всяко гнездо с 1 лъжица от бялата смес. Оформете малки топчета от жълтата смес и ги поставете отгоре.

* Оформих пълнежа по този начин, защото първоначално си представях яйцата отворени, така че да се виждат „белтъкът “и „жълтъкът“. После обаче реших да ги залея с шоколад и отгоре. За по-добър ефект можете да поставите жълтото топче в центъра на по-голямата бяла топка.

Стъпка 2

Разсипете остатъка от разтопения шоколад в гнездата, така че яйцата да се „запечатат“. Поставете ги в камерата за още 15 минути, докато стегнат напълно.

За да не разтопи шоколадът, можете да съхранявайте тези домашни шоколадови яйца в хладилник и да ги извадите навън непосредствено преди консумация.

Продължавам темата за Великден и с други предложения:

АИП и Палео рецепти за Великден

Палео шоколадови яйца

Course: Десерти, Палео
Порции

6

Яйца
Време за приговяне и охлаждане

40

minutes

Тези Палео шоколадови яйца са великденско лакомство за малки и големи. С пухкав кокосов крем в бяло и жълто, обвит в натурален шоколад, те се приготвят за минути и не съдържат рафинирана захар, мляко и ядки.

Съставки

 • 150 г кокосов тахан

 • 1 с.л. кокосово масло

 • 2 с.л. мед

 • 1/3 ч.л. сол

 • 1 ч.л. екстракт от ванилия

 • 1 с.л. нишесте от тапиока

 • 1/3 ч.л. куркума

 • За шоколада:
 • 150 г шоколадов чипс без мляко

 • 1 с.л. кокосово масло

Приготвяне

 • В купа смесете кокосовия тахан, кокосовото масло, меда, солта и ванилията. Разбийте с миксер на ниска степен за 1 – 2 минути, докато получите пухкав крем. Добавете нишестето от тапиока и разбъркайте с лъжица.
 • Отделете една пълна супена лъжица от готовия пълнеж. Добавете към нея куркумата и разбъркайте, докато се получи еднороден жълт цвят.
 • За да приготвите шоколада, разтопете на водна баня шоколадовия чипс с кокосовото масло.
 • Изсипете около 1 ½ лъжица във всяко гнездо и го завъртете, така че шоколадът да облее плътно дъното и стените. Поставете формата за 10 минути в камерата, докато шоколадът стегне.
 • Извадете формата от камерата. Напълнете всяко гнездо с 1 лъжица от бялата смес. Оформете малки топчета от жълтата смес и ги поставете отгоре.
 • Разсипете остатъка от разтопения шоколад в гнездата. Поставете шоколадовите яйца в камерата за още 15 минути, докато стегнат напълно.
 • Съхранявайте шоколадовите яйца в хладилник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial