Продължете към съдържанието

Коктейл Белини с праскови и комбуча

АИП, Палео

Този коктейл Белини с праскови и комбуча е плодово-сладък и ароматен, приятно освежаващ и гъделичкащ езика. В съвместимата с АИП вариация пенливото вино се заменя с комбуча за същата доза свежест, но с минимална доза алкохол и с допълнителни пробиотици.

Коктейл Белини с комбуча

Сравнително скоро опитах коктейл Белини и веднага ми стана любим. В оригиналната италианска рецепта Белини се приготвя с нектар от бели праскови и пенливо вино – Spumante Brut или Prosecco. Има освежаващ и деликатен вкус, а свежестта на пенливото вино чудесно хармонира със сладкия аромат на лято, излъчван от прасковите. Сервира се в чаши за шампанско – високи тип “флейта” или плоски тип „купа“.

Белини се приготвя със съотношение на съставките 1:2 – една част нектар от праскови и две части пенливо вино. Когато е приготвен с бели праскови, цветът му е дълбоко розов, подобен на цвета на грейпфрут. В някои вариации към пюрето от праскови добавят малини, които насищат допълнително цвета. Не намерих бели праскови на пазара, затова приготвих моя Белини с по-популярните жълти праскови – коктейлът има по-скоро цвят на портокал, но е също толкова освежаващ.

В рецептата съставките са съобразени с едно питие, но можете да приготвите и по-голямо количество в кана, като спазите съотношението 1:2.

Коктейл Белини с комбуча

Какви са съставките за оригиналния коктейл Белини?

Оригиналната рецепта за този италиански long drink съдържа 1 част нектар от бели праскови и 2 части естествено пенливо вино като Spumante Brut или Prosecco. Ако използвате френско шампанско, ще приготвите по-малко популярната вариация Белини Роял.

Коктейл Белини с комбуча

Какви съставки да използвате за АИП коктейл Белини?

За да се насладите на превъзходния сладък и свеж вкус на Белини, докато спазвате АИП или друг противовъзпалителен режим, можете да замените пенливото вино със същата доза комбуча. Коктейл Белини с комбуча е също толкова плодов и лек, готов за 5 минути и перфектен като напитка за брънч или празник.

Комбуча е пробиотична приятно газирана напитка, която се произвежда чрез естествена ферментация на базата на подсладен черен или зелен чай. Има леко сладък вкус с лека кисело-резлива нотка.

Комбуча е едно от препоръчителните напитки в рамките на Автоимунния Палео протокол заради пробиотичния си характер. Алкохолното й съдържание е под 1,2% vol. Нейният комплексен леко резлив вкус идеално подхожда на нежните праскови. За повече дълбочина можете да използвате и комбуча с вкус на роза или папая.

Освен с комбуча безалкохолен вариант на коктейла можете да приготвите и със същата доза газирана вода.

Мариана Хаджиева

Как да приготвите коктейл Белини с комбуча?

Можете да приготвите Белини с комбуча за по-малко от 5 минути. Най-важното е всичко да е предварително охладено – прасковите, комбучата и чашите.

Обелете прасковите и ги пасирайте. Можете да използвате блендер или пасатор, но го направете за минимално кратко време, за да запазите нектара студен. Ако се наложи, охладете го за кратко.

Изсипете нектара от праскови в чаша за шампанско, така че да заеме 1/3 от дълбочината й. Отворете охладената бутилка комбуча и допълнете чашата до ръба.

Сервирайте веднага. Можете да добавите тънко резенче праскова за декорация.

Това е всичко. Остава да му се насладите 🙂

Имам и още едно предложение за АИП напитка с комбуча в блога. Вижте тук:

Празничен моктейл с комбуча

Коктейл Белини с праскови и комбуча

Recipe by Light side of the foodCourse: АИП, РецептиDifficulty: Много лесна
Порции

1

чаша
Време за приготвяне

5

minutes

Този коктейл Белини с праскови и комбуча е плодово-сладък и ароматен, приятно освежаващ и гъделичкащ езика. В съвместимата с АИП вариация пенливото вино се заменя с комбуча за същата доза свежест, но с минимална доза алкохол и с допълнителни пробиотици.

Съставки

  • 50 мл нектар от праскови (за предпочитане бели)

  • 100 мл комбуча за АИП вариант (Спуманте Брут или Просеко в оригиналния вариант)

Приготвяне

  • Предварително охладете прасковите, комбучата и чашата.
  • Пригответе нектара от праскови, като ги обелите и пасирате.
  • Изсипете нектара в чаша за шампанско. Допълнете чашата до ръба с комбуча.
  • Сервирайте веднага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial