Продължете към съдържанието

Празничен моктейл с комбуча

АИП, Палео, без захар

Този моктейл с комбуча е перфектната напитка за новогодишната нощ или за всяко парти, ако следвате АИП. Той е плодово-свеж, приятно газиран, не съдържа захар и алкохол и се приготвя изключително лесно.

Празничен моктейл с комбуча

Какво е моктейл?

След като няколко поредни новогодишни вечери се наслаждавах на газирана вода в чаша за вино, за този празник ще заложа на нещо по-разнообразно. Моктейл е сравнително нова дума, стояща зад комбинацията „mock + cocktail“, тоест напитка, базирана на алкохолен коктейл, но без алкохола в него. Ако потърсите „моктейл“ в мрежата, ще откриете безалкохолни вариации на повечето известни коктейли. Много от тях обаче съдържат значително количество захарен сироп, което ги прави неподходящи за елиминационна фаза на АИП.

Комбинациите с комбуча, които ви представям, са цветна и освежаваща алтернатива на сладките празнични коктейли. Освен че се приготвят за минути, с тях можете да сте част от купона, като останете в зоната на Палео храненето. Няма да рискувате да ви заболи глава или да се обезводните и, като допълнителен бонус, ще си осигурите допълнителна доза пробиотици. Не забравяйте обаче думата “празничен”: нека тези моктейли да разнообразят вкуса ви в празничната вечер, ако сте в елиминационен режим. Не прекалявайте с количеството.

Празничен моктейл с комбуча

АИП ли е комбуча?

Комбуча отдавна вече не е екзотична дума, но все пак, да ви я представя. Представлява пробиотична, леко газирана напитка, приготвена на базата на подсладен черен или зелен чай. Комбуча се произвежда чрез процес на естествена ферментация с участието на симбиотична колония от бактерии и дрожди, наричана с англоезичната абревиатура SCOBY, и захар, и може да съдържа до 40 различни вида пробиотични организма. Ако не сте я опитвали, вкусът й е леко сладък, донякъде подобен на сайдер, но с приятни кисело-резливи нотки.

Заради пробиотичния си характер комбуча е една от препоръчителните напитки в рамките на Автоимунния Палео протокол, заедно с водния кефир (който има подобен SCOBY характер). Макар че при производството й се използва бяла захар, тя бива изконсумирана от дрождите по време на ферментацията. Остатъчното количество алкохол от процеса е абсолютно минимално – под 1,2% vol., така че напитката е съвместима с всеки Палео режим.

Освен че комбуча е полезна с пробиотичните си свойства, заради чая тя съдържа, макар и съвсем малко, количество кофеин. Така че не се учудвайте, че докато сътрапезниците ви започват да придрямват след поредната чаша вино или твърд алкохол, с този моктейл вие сте бодри и енергични.

Какви са съставките за тези моктейли с комбуча?  

Комбуча: не е трудно да си приготвите комбуча в домашни условия, но за удобство можете да използвате готов продукт, достъпен в здравословните магазини, както и в някои супермаркети. Ако се спрете на продуктите на Kombucha life, можете да избирате между класически/натурален вкус и такъв, подобрен с арония, папая, бъз, джинджифил, канела или мента. В този моктейл аз използвах два любими вкуса – арония и папая,  които придават ярък цвят и свеж плодов вкус на питието.

Празничен моктейл с комбуча

Прясно изцеден плодов сок: към двата варианта на моктейл добавих прясно изцеден сок от грейпфрут и портокал. Ако цитрусите не ви понасят, използвайте сок или пюре от други тропически плодове като ананас, манго, маракуя или папая или пък заложете на нещо по-традиционно като пюре от ягоди или малини. Всички плодови комбинации са подходящи, ако са приготвени или консервирани без захар и добавки.

Кокосова вода/газирана вода: можете да експериментирате с какво да разредите напитката. Кокосовата вода е нежна и освежаваща, има лек кокосов аромат и хидратира перфектно благодарение на богатия си електролитен състав. Естествено газираната минерална вода също ще ви освежи и е вариант, ако избягвате кокоса или харесвате по-силно газирани питиета.

Кленов сироп: съвсем минимално количество в комбинацията с грейпфрут, за да балансира тръпчивия му вкус. Може да го пропуснете.

Нар: добавете зърна пресен нар към напитката с фреш от грейпфрут за още по-ярък цвят и повече текстура. Харесва ми да го хапвам с лъжичка, като го редувам с глътки от питието.

Мента: за цвят и допълнителна свежест на моктейла с портокал.

Как да приготвите тези моктейли с комбуча?

За моктейл Арония с грейпфрут

Празничен моктейл с комбуча

Изцедете сока от грейпфрут. Смесете го с комбуча Арония, добавете кленовия сироп и разбъркайте. В чаша поставете лед, достатъчен да покрие 1/3 от обема й. Изсипете получената напитка върху леда. Допълнете с газирана вода. Добавете зърна нар и сервирайте веднага.

За моктейл Папая с портокал

Празничен моктейл с комбуча

Изцедете сока от портокал. Смесете го с комбуча Папая и разбъркайте. Покрийте една трета от обема на чаша с кубчета лед. Изсипете получената напитка върху леда и допълнете с кокосовата вода. Сервирайте веднага с листенца прясна мента.

Ето още идеи какво да приготвите за новогодишната нощ, ако спазвате АИП:

Гуакамоле с нар (АИП, Палео)

Домашна руска салата (АИП, Палео)

Гризини с италиански подправки (АИП, Палео)

Зелеви сарми с пуешко месо (АИП, Палео)

Свински гърди на фурна с мед и джинджифил (АИП, Палео)

Лимонов пай (АИП, Палео)

Торта Червено кадифе (АИП, Палео)

Празничен моктейл с комбуча

Course: АИП, НапиткиDifficulty: Много лесна
Порции

2

дози моктейл
Време за приготвяне

5

minutes

Този моктейл с комбуча е перфектната напитка за новогодишната нощ или за всяко парти, ако следвате АИП. Той е плодово-свеж, приятно газиран, не съдържа захар и алкохол и се приготвя изключително лесно.

Съставки

 • За моктейл Арония с грейпфрут
 • 150 мл комбуча Арония

 • 100 мл прясно изцеден сок от грейпфрут

 • 50 мл газирана вода

 • ½ ч.л. кленов сироп (опция)

 • Резени грейпфрут

 • 2 с.л. зърна нар

 • Лед

 • За моктейл Папая с портокал
 • 150 мл комбуча Папая

 • 100 мл прясно изцеден сок от портокал (1 портокал)

 • 50 мл кокосова вода

 • Резени портокал

 • Листенца мента

 • Лед

Приготвяне

 • Изцедете сока от грейпфрут и портокал. Смесете прясно изцедения сок с комбучата и разбъркайте. За варианта с грейпфрут добавете кленовия сироп.
 • Покрийте 1/3 от чашите с кубчета лед. Изсипете напитките върху леда. Допълнете с кокосова или газирана вода.
 • Добавете зърна нар или прясна мента. Сервирайте веднага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial