Продължете към съдържанието

Мозъчна мъгла. Как да се справим?

Мозъчна мъгла

Ако имате автоимунно заболяване, вероятно неведнъж сте изпитвали така наречената мозъчна мъгла. Мозъчната мъгла е състояние, при което е нарушена способността за запомняне и концентрация. Усещането е, че всичко наоколо се движи на по-бързи обороти, отколкото можеш да възприемаш. Сама по себе си мозъчната мъгла не е медицинско състояние, а по-скоро симптом на друг медицински проблем.

Мозъчна мъгла изпитват и хора, които не страдат от автоимунни заболявания. В повечето случаи обаче при тях състоянието отминава бързо. Мозъчната мъгла е наистина много неприятна и силно стресираща, особено ако професията и работното ти място изискват висока степен на концентрация и завършване на голям обем задачи в кратки срокове.

Какви са симптомите?

Възможно е да страдате от мозъчна мъгла, но да не си давате сметка за това състояние. Ако имате автоимунно заболяване и усещате някой от тези симптоми, твърде вероятно е да се касае за мозъчна мъгла:

  • Невъзможно ви е да се концентрирате върху елементарни задачи от ежедневието;
  • Забравяте или трудно си спомняте „малките неща“ като например името на колега;
  • Трябва да полагате усилие, за да водите разговор, да пишете или да вършите работата си;
  • Трудно възприемате материал, когато четете;
  • Изпитвате непрекъснато умора и физическо изтощение;
  • Чувствате безпричинна тъга, депресия и липса на мотивация.

Какъв е механизмът?

Функционални изменения на мозъка

От една страна системното възпаление в организма, резултат от увредената имунна система, създава предпоставка за функционални изменения на мозъка. В резултат изпитваме мозъчна мъгла и депресия.

Мозъкът има директно отражение върху състоянието на храносмилателната система. Сетете се, че ако сте притеснени или стресирани, усещате стомаха си на топка и губите апетит. Тревожността и депресията като симптоми на променената мозъчна функция създават потенциална опасност за пропускливост на червата.

Пропускливи черва

Обратно, пропускливите черва от своя страна изпращат сигнал към мозъка, причинявайки възпалителен процес както в цялото тяло, така и в мозъка. Това е така наречената ос Мозък – Черва. Според д-р Сара Балънтайн (https://www.thepaleomom.com/) така се получава самовъзпроизвеждащ се цикъл на мозъчно възпаление, в който не е ясно коя е първоначалната причина. Резултатът обаче е тревожност, депресия и мозъчна мъгла.

Какви могат да са причините?

Недостатъчен или непълноценен сън

Недостатъчният сън повишава риска от инфекции и възпаления дори при напълно здрави хора, а при хора с автоимунно заболяване е критичен за общото им състояние. От друга страна самото заболяване и приеманите медикаменти могат да влошат допълнително качеството на съня.

Стрес

Множество изследвания посочват, че хронично повишеният кортизол, известен като хормон на стреса, както и кортизоловата резистентност причиняват множество здравословни проблеми, включително пропускливи черва и увредена имунна система.

Непълноценен хранителен режим

Високата консумация на глутен и захар и липсата на съществени витамини и елементи (от които с най-голяма роля се твърди, че е витамин В12) допълнително влошават състоянието на червата и увеличават възпалението.

Проблеми с щитовидната жлеза

Хипотиреодизмът или Хашимото се свързват с мозъчна мъгла.

Хормонални промени

Те могат да бъдат предизвикани от състояния като предменопауза, менопауза, бременност, прием на противозачатъчни медикаменти и други.

Продължителен прием на лекарства

За съжаление това е част от ежедневието на хората с автоимунни заболявания. Много от приеманите лекарства биха могли да повлияят на нормалното функциониране на мозъка.

Моят опит

Когато започнах да изпитвам мозъчна мъгла, вече бях диагностицирана с автоимунно заболяване и приемах медикаменти. Първоначално отдадох симптомите на моята емоционалност и служебните проблеми, които имах. Не се наспивах и се чувствах непрестанно уморена, като при тежък махмурлук. Изтощението беше придружено и с форма на депресия: събуждах се с необяснима тъга, която понякога продължаваше с часове.

За да се тонизирам, ставах по-рано сутрин и бягах в Морската градина: така успявах да се облека и гримирам и да стигна до офиса. Там обаче кошмарът се завръщаше. Имаше дни, в които единственото, което бях в състояние да правя, бяха напълно рутинни операции. Трудно се фокусирах върху елементарни задачи, а ако в ден като този имах важна среща, изпитвах страх от провал и чувство за вина, че не давам всичко от себе си. Разбирах, че нещо не е наред с мен, но на този етап все още не знаех какво.

Автоимунният протокол (АИП) стана част от живота ми в момент, в който нищо друго не помагаше да се справя с това състояние. Постепенно започнах да се храня осъзнато. Елиминирах храни, които явно не ми понасяха. Успях бавно да намаля, а впоследствие да спра кортикостероидите. Започнах да обръщам внимание на съня, подобрих неговото качество.

Постепенно мозъчната мъгла намаля. Имах все по-често светли дни. Чувствах се прекрасно. Можех отново да пътувам и да работя. Странното е, че осъзнах мозъчната мъгла и нейните последствия за общото ми състояние, едва след като успях да се преборя с нея.

Как успях да се справя?

Мозъчна мъгла

1. Спрях да се обвинявам

Разбрах, че имам право да се чувствам по този начин. В организма ми имаше системен възпалителен процес, обвързан със състояние на пропускливи черва, който водеше до неприятното усещане за мъгла.

2. Консултирах се с моя лекуващ лекар

Заедно преценихме риска от намалението на лекарствата, които ме караха да се чувствам най-зле. Продължавам с терапията си, но се грижа за себе си и с останалите мерки, които са под мой контрол.

3. Наспивам се

С времето установих, че в дните, в които изпитвам липса на концентрация и нисък тонус, това се дължи на недоспиване. Старая да заспивам рано, всеки ден по едно и също време и без да използвам електронни устройства преди сън. В повечето дни се събуждам без звука на алармата, бодра и отпочинала.

4. Храня по препоръките на АИП

Хранителният ми режим включва храни, богати на ценни хранителни вещества: много зеленчуци, месо и риба от подбрани източници, плодове и полезни мазнини. Елиминирах напълно храни като глутен и захар. Не консумирам храни, за които по време на реинтродукцията установих, че предизвикват какъвто и да е тип непоносимост, в това число завръщане на мозъчната мъгла. За хранителния режим на АИП можете да прочетете тук.

5. Боря се с чревните инфекции

Правя периодично прочистване на чревните паразити. Приемам ежедневно пробиотици. Научих се да консумирам ферментирали храни, за да повиша броя на полезните бактерии в червата си.

6. Опитвам се да контролирам стреса

Това е дълъг процес, в който потърсих и получих допълнителна психологическа подкрепа. Освобождавам се от негативни емоции и хора в живота си. За вас би могла да работи подкрепа от приятели, психолог, занимания с йога или медитация.

7. Пия достатъчно вода

Приемам също зеленчукови и плодови сокове и избягвам напитки, които дехидратират. Ограничила съм кафето до едно на ден, а алкохол консумирам само в извънредни случаи. Вместо него предпочитам комбуча.

8. Спортувам редовно

Редувам занимания на въздух като тичане със средно интензивни занимания в зала. И двете намаляват стреса и увеличават тонуса и енергията. Опитвам се да прекарвам повече време на чист въздух.

9. Старая се да стимулирам допълнително мозъчната си дейност

Чета и пиша ежедневно и използвам всяка възможност, за да науча нещо ново.

А вие? Изпитвате ли невъзможност за концентрация? Трудно ли ви е да възприемате и запомняте?

Какъв е вашият начин за справяне с мозъчната мъгла?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial