Продължете към съдържанието

Автоимунен Палео протокол

Автоимунен Палео протокол

Автоимунен Палео протокол (АИП) е мощна програма, насочена към промяна в храненето и начина на живот, чиято цел е да намали възпалителните процеси, да регулира имунната система и да даде възможност на организма да се справи със симптомите на автоимунното заболяване.

Пълна информация за АИП ще намерите в книгата на д-р Сара Балънтайн „Автоимунен ПАЛЕО протокол“, както и в нейния сайт. Този пост не претендира за изчерпателност, но може да е полезен за онези от вас, които не са успели да прочетат книгата или не ползват свободно английски език.

Автоимунният Палео Протокол се фокусира върху промяната в две области:

Първата област е Храненето. Промяната осигурява балансирано и лечебно хранене като:

 1. Елиминира храни, за които има доказателства, че увеличават степента на възпаление при автоимунните заболявания. Такива са зърнени храни, варива, млечни храни, яйца, ядки, семена, представители на семейство Картофови (картофи, домати, чушки, патладжан), захар, алкохол и всички преработени храни;
 2. Увеличава консумацията на храни, богати на ценни хранителни вещества (микронутриенти), които подобряват общия хранителен статус на организма, компенсират дефицитите и подпомагат възстановяването му. Такива са костен бульон, вътрешности, месо от свободно пасящи животни, диво уловена риба и морски дарове, разнообразие от зеленчуци и плодове, полезни растителни и животински мазнини и ферментирали храни;
 3. На база резултатите от процеса на елиминация на храни и реинтродукцията им (повторното им въвеждане) създава рамката на един дългосрочен хранителен режим. Той е специфичен за всеки един организъм и позволява да се задържи развитието на автоимунното заболяване и да се тушират симптомите му. 

Втората област е Начинът на живот. Промяната е в навиците по отношение на:

 1. Осигуряване на достатъчен и пълноценен сън. 8 до 10 часа е времето сън, което се препоръчва на хора с автоимунни заболявания. То се постига чрез определяне и спазване на час за лягане и спазване на циркадните ритми; 
 2. Управление на стреса чрез релаксация, връзка с природата, социални контакти и забавления;
 3. Осигуряване на физическа активност чрез ежедневни  тренировки с умерена интензивност.

Защо Палео?

Палео

По отношение на храненето Автоимунният протокол е продължение на така наречената Палео или палеолитна диета. С други думи хранителен режим, присъщ на пещерните хора, които не са познавали земеделието (съответно пшеницата, глутена, захарта) и са се хранели основно с прясно месо, морска храна, мазнини, зеленчуци, плодове, ядки и семена.

Много автори смятат, че възвръщането към този начин на пълноценно хранене без преработени и рафинирани храни подобрява значително здравето и води до намаляване на натрупаните килограми. Автоимунният Палео протокол се базира категорично на Палео диетата, но в същността си е по-ограничителен. Той елиминира още повече храни, за които се смята, че допринасят за възпаления при автоимунните заболявания. 

За кого е предназначен Автоимунният Палео протокол?

Автоимунният Палео протокол е създаден, за да намали степента на възпаление при хора с хранителни алергии, хронични възпаления и автоимунни заболявания. Такива са например:

 • Тиреодит на Хашимото
 • Ревматоиден артрит
 • Псориазис
 • Системен лупус еритематозус
 • Склеродермия
 • Болест на Крон
 • Цьолиакия
 • Улцерозен колит
 • Множествена склероза
 • Синдром на Сьогрен
 • Диабет от първи тип

Кой стои зад създаването на Автоимунния Палео протокол?

В основата на Автоимунния Палео протокол стои трудът на д-р Лорън Кордейн (https://thepaleodiet.com/) и Роб Уолф (https://robbwolf.com/). Тези двама автори говорят за ползите от Палео диетата с допълнително елиминиране на яйцата и семейство Картофови.

Голяма популярност придобива благодарение на д-р Сара Балънтайн, автор на книгата „Автоимунен ПАЛЕО протокол“. Не е случайно, че това се случва първо в САЩ, където автоимунната заболеваемост има значителни размери. Пълна информация за Автоимунен Палео протокол има и в сайта на д-р Балънтайн: https://www.thepaleomom.com/

Защо Автоимунният Палео протокол се фокусира върху храната?

АИП връзка с храната

Причината е връзката между автоимунните заболявания и храносмилателната система.

80% от нашата имунна система се намира в червата. Ако храносмилателната ни система не функционира правилно, често здравето на цялостната имунна система е разклатено.

Различни фактори допринасят за отслабването на чревната бариера и така наречените пропускливи черва, при които хранителни частици, токсини или бактерии навлизат в кръвообращението.

В отговор имунната система започва да произвежда антитела срещу „нашествениците“. Възможно е обаче имунната система да се заблуди и да получи „грешна команда“, при което да започне да атакува собствените ни клетки и тъкани. В зависимост от това, кои клетки и тъкани на тялото ни са атакувани от собствената ни имунна система, се развиват различни автоимунни заболявания с различна симптоматика.

Как работи Автоимуният Палео протокол?

 • Намалява възпалението;
 • Помага на организма да се справи с дефицита на ценни хранителни вещества;
 • Лекува пропускливите черва и подобрява състоянието на храносмилателната система;
 • Балансира хормоните;
 • Помага за възстановяване на имунната система.

Какви резултати да очаквате от Автоимунния Палео Протокол?

За всеки Автоимунният Палео протокол дава различен резултат в зависимост от заболяването, неговата тежест и симптоматика. В книгата на д-р Сара Балънтайн са описани различни случаи на преборили заболяването си пациенти.

Моят опит: благодарение на Автоимунния Палео протокол се преборих със следните симптоми: ежедневни болки в корема, мозъчна мъгла (прочетете повече за това състояние тук), подкожни калцификати, кожни проблеми, храносмилателни смущения, липса на тонус, умора и силно желание за кафе или нещо сладко в следобедните часове, депресия и тъга.

Фази на Автоимунния Палео протокол

Хранителният режим при АИП е разделен в две фази: елиминация и реинтродукция.

За какво служи елиминационната фаза и колко продължава?

Целта на елиминационната фаза е да даде на организма възможност да се възстанови от възпалението и да се потушат симптомите на заболяването. Препоръчителната продължителност на тази фаза е от 30 до 90 дни, през които да усетите подобрение, преди обратно да започнете да въвеждате храни.

От решаващо значение за успеха на режима е да спазвате максимално точно ограниченията, както и да консумирате всички типове препоръчителни храни. Само така можете да усетите подобрение и да стигнете до онзи момент, в който симптомите са намалели или изчезнали и сте готови да започнете с реинтродукцията.

Ако по време на елиминационната фаза не виждате подобрение, трябва да потърсите решение на възможни други проблеми като чревни паразити, бактерии, високо ниво на токсини, стрес и други.

Моят опит: елиминационната фаза при мен продължи 90 дни, докато не изчезнаха основните симптоми, които ме притесняваха.

Позволени храни при АИП

АИП позволени храни

Автоимунният Палео протокол се фокусира върху храни, богати на ценни хранителни вещества (микронутриенти), които могат да подобрят състоянието на червата, да спрат възпалителните процеси и да моделират имунната система.  

Консумирайте:

 • вътрешности от свободно пасящи животни (препоръката е да ги приемате 5 пъти седмично)
 • риба и морски дарове – най-добре диво уловени, но отгледани в аквакултури също е ОК (препоръката е да ги приемате 3 пъти седмично)
 • зеленчуци в максимално голямо разнообразие, сред които зеленолистни (маруля, спанак, кейл), кръстоцветни (броколи, зеле, кейл, ряпа, рукола, карфиол, брюкселско зеле), кореноплодни (сладък картоф, пащърнак, цвекло, резене, моркови, тиква), също лук, чесън и праз (препоръката е зеленчуците да се приемат ежедневно в големи количества)
 • плодове с високо съдържание на мазнини (авокадо, маслини)
 • гъби
 • билки и подправки (магданоз, копър, босилек, риган, чубрица, кориандър – листа, джинджифил, хрян, канела, мента, розмарин, градински чай, дафинов лист, естрагон, мащерка, куркума, ванилия)
 • месо от свободно пасящи животни (телешко, агнешко, дивеч, свинско, заек, пуешко, пилешко, като птичето месо да се консумира в умерени количества заради по-високото съдържание на Омега-6 и необходимостта от баланс между Омега-6 и Омега-3)
 • полезни мазнини – животински (свинска мас, гъша лой, мазни риби като скумрия, сардини и сьомга) и растителни (зехтин, кокосово масло/олио, масло от авокадо)
 • плодове (тук има ограничение в дневното количество приемана фруктоза – между 10 и 40 г дневно, като 20 г е оптималното количество)
 • ферментирали храни (като кисело зеле, комбуча, воден кефир, кокосово кисело мляко)
 • костен бульон и други храни, богати на глицин
 • овкусители (като балсамов оцет, бял винен оцет, червен винен оцет, ябълков оцет, каперси, рибен сос)

Забранени храни при АИП

АИП забранени храни

Автоимунният протокол елиминира храни, за които има доказателства, че стимулират автоимунния отговор.

Не консумирайте:

 • зърнени храни – независимо дали са с глутен или не (пшеница, ръж, овес, ечемик, лимец, просо, спелта, царевица, ориз)
 • псевдозърнени храни (като чия, киноа, елда и амарант)
 • варива (боб, леща, нахут, зелен боб, грах, соя и продукти от соя)
 • млечни храни (пресни и кисели млека, сирена, кашкавали, краве масло, сметана, извара, гхи)
 • рафинирани и преработени захари и масла (като слънчогледово, царевично, рапично и други)
 • яйца
 • ядки, включително масла или брашна
 • семена, включително масла или тахани от семена, а също какао, кафе и подправки от семена (като анасон, кимион, кориандър, синап, индийско орехче)
 • представители на семейство Картофови (картофи, домати, патладжани, чушки,  годжи бери и подправки от чушки, включително сладък и лют червен пипер)
 • алкохол
 • нестероидни противовъзпалителни средства (като аспирин и ибупрофен)
 • подсладители без хранителна стойност, в това число стевиа, както и аспартам, ксилитол, еритритол и други
 • емулгатори, сгъстители и други изкуствени хранителни добавки

Освен това консумирайте умерено:

 • сол (използвайте само нерафинирана сол като Хималайска розова сол)
 • сушени или други плодове с висок гликемичен индекс
 • храни, богати на Омега-6 полиненаситени мастни киселини, като птиче месо или мазни части от промишлено произведено месо
 • черен и зелен чай
 • кокосови орехи
 • естествени подсладители (мед и кленов сироп)
 • брашна и нишестета на базата на кореноплодни или кокос (като брашно от касава, нишесте от тапиока, арарут на прах, кокосово брашно)

Можете да свалите списък на всички позволени и забранени АИП храни оттук:

АИП ПОЗВОЛЕНИ И ЗАБРАНЕНИ ХРАНИ


Пълни списъци
СВАЛИ

Изпрати линк за сваляне на:

Потвърждавам, че прочетох и съм съгласен/а с Privacy Policy.

Останете от светлата страна с нови АИП и Палео рецепти и новини! Можете да се отпишете по всяко време.

Реинтродукцията: как да въвеждате обратно елиминираните храни?

Повторното въвеждане на елиминираните храни е критично важна стъпка в процеса. Съвсем естествено е по време на елиминационната фаза да се почувствате толкова добре, че да нямате желание или да се страхувате от повторно въвеждане на храните. Същевременно обаче част от елиминираните храни имат ценна хранителна стойност и в случай че се понасят добре, могат да подобрят общия ви хранителен статус. Освен това колкото повече храни консумирате, толкова по-лесен ще е животът ви от социална и практическа гледна точка.

Препоръката е елиминираните храни да се въвеждат обратно на четири основни фази въз основа на предполагаемата острота на реакция.

Ако при теста на храна нямате симптоми, можете да я въведете обратно като част от хранителния си режим. Ако напротив, имате симптоми, това означава, че за вас тази храна на този етап е неподходяща, защото усилва имунния отговор на организма. Можете да преминете към следващата и да опитате отново на по-късен етап.

Пълния протокол за въвеждане на храните съгласно препоръките на д-р Сара Балънтайн прочетете тук.

Моят опит: на този етап съм успяла да въведа обратно черен пипер, кафе, какао, яйца, гхи, бяло вино, картофи, домати, бадемово брашно, козе кисело мляко. Установих, че част от тези храни ми понасят само ако ги консумирам рядко и в малки количества. Някои храни въведох без проблем след първия опит, но с други се наложи да опитвам няколко пъти. Не успях да въведа грах, лешници, орехи, сусам и те са напълно изключени от режима ми, както и останалите елиминирани храни.

Пълна информация за АИП ще намерите в книгата на д-р Сара Балънтайн „Автоимунен ПАЛЕО протокол“, както и в нейния сайт.

Надявам се с този пост да съм успяла да опиша основните насоки за спазване на Автоимунния Палео протокол. Тук можете да прочетете как по-лесно да започнете.

Ако имате нужда от персонално адаптиране на вашата АИП диета и от подкрепа в избора на съставки и хранителни комбинации, свържете се с мен за индивидуална консултация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial