Продължете към съдържанието

АИП: начало на промяна

АИП промяна

Ако имате автоимунно заболяване, вече знаете колко е трудно да се преборите със симптомите му. Има дни, в които се чувствате добре, щастливи и мотивирани. Но има и такива, в които усещате, че сякаш нищо няма да се промени и болката и страданията ще продължат вечно. Може би вече сте чували за Автоимунния Палео протокол (АИП) и във вас се прокрадва идеята да опитате, но не намирате достатъчно мотивация. Вие сте зрели хора с утвърдени хранителни навици. Този пост е за вас. Ако все още не знаете какво е АИП, запознайте се с режима тук.

Да откриеш необходимостта от промяна

Като повечето български деца и аз съм отгледана с тестена храна. Хлябът, баниците, палачинките и макароните бяха част от детското ми ежедневие, за която не се замислях. Храната, която обожавах обаче, беше сиренето. Тази любов растеше и се развиваше с годините с всеки нов вкус, който откривах: от мекото прясно сирене през зрелите сирена и кашкавали до много зрелите твърди сирена или тези с благородна плесен. В традиционни или не толкова традиционни комбинации, като започнем от хляб със сирене, минем през диня или домати със сирене и стигнем до … ами, всичко със сирене.

Книгата на д-р Сара Балънтайн „Автоимунен Палео протокол“ ми бе препоръчана от моя добра приятелка, която знаеше за заболяването ми. Купих я без особен ентусиазъм и очаквания, разгледах я доста детайлно и я затворих. Имаше твърде много ограничения. Трябваше да се откажа от много храни, което обичам. Без хляб и без сирене. Без домати, паста и пица, без кафе и шоколад.

След една година я отворих отново. Продължавах да приемам лекарства и много от острите симптоми бяха изчезнали, но страничните ефекти се бяха задълбочили. Болките в корема ме събуждаха всяка нощ. Нямах енергия, изпитвах тъга, имах много силен косопад и хормонални смущения, а почти всеки ден бях в състояние на мозъчна мъгла (за това, как се да се справите с мозъчната мъгла, прочетете тук).

Пролетта на 2019г. присъствах на фирмено обучение. Вечерта колегите ми се събраха за по питие, а аз единствено се молех да се добера до хотелската стая и да се наспя, а на другия ден умората и тъгата да не ми личат. Това беше моментът, в който реших да променя живота и хранителните си навици.

Да планираш

Винаги съм смятала, че се храня здравословно. Обичам зеленчуци и плодове и те са важна част от менюто ми. Консумирах малко месо и риба, ядях много млечни продукти, пълнозърнести храни, ядки и варива. Мазнини почти не консумирах, предпочитах low fat храните. От години ядях само малки количества хляб без брашно, за да поддържам килограмите си в норма.

Казах си, какво толкова? Това са само тридесет дни елиминация. Планирах след това постепенно да се захраня. През ум не ми минаваше, че е възможно да не понеса храни, които консумирам от години. От месеци препрочитах книгата на д-р Сара Балънтайн и търсех други източници, посветени на АИП. Задълбочих проучването си в сайта на д-р Балънтайн. Обиколих магазините за здравословни храни и зеленчуковите пазари. Открих няколко български ферми, предлагащи месо от пасищни животни.

Да започнеш АИП

Д-р Сара Балънтайн посочва два начина да започнеш следването на протокола: като постепенно изключваш непозволените храни или като се „гмурнеш в дълбокото“, изключвайки ги наведнъж.

Аз се „гмурнах“ на два пъти. Първо спрях основните причинители на възпаления при автоимунните заболявания: всички зърнени и млечни храни, яйцата, ориза, картофите, чушките и патладжаните, доматите, варивата, пакетираните захарни храни и алкохола. По този начин не си наложих пълно ограничение от самото начало, а дадох време на организма си да се адаптира.

Увеличих приема на риба и зехтин. Започнах да готвя с кокосово масло, сладки картофи и телешки костен бульон.

След месец казах „довиждане“ и на кафето, какаото, шоколада, ядките, сладоледа, соевия сос, олиото, горчицата, черния и червения пипер и семената. Започнах да чета подробно всеки етикет и на практика приключих с консумацията на пакетирани храни.  Така успях да спра храните, съдържащи глутен, изкуствени добавки и подобрители на вкуса, както и заместители на захарта като ксилитол, стевиа или аспартам.

Включих в менюто си черен дроб, свинска мас и ферментирали храни. Замених готварската с хималайска розова сол. Спирайки непозволените храни, установих, че имам ресурс, за да си позволявам по-често качествено месо от свободно пасящи животни – телешко, агнешко, пилешко или свинско. Хранех се и приготвях храна за офиса само вкъщи.

АИП: костен бульон

Да (се) наблюдаваш и оптимизираш

Направих си дневник, в който по седмици записвах елиминираните и новите храни, лекарствата и приеманите добавки. Отделно подробно описвах как съм се хранила в дните, в които се чувствах зле здравословно.

Не бях спирала да спортувам, но намалих интензивността на тренировките. Наложих си да заспивам по-рано и винаги в определен час. Добавих пробиотици.

Търсех връзка. Постепенно пъзелът започна да се нарежда.

Прекарвах повече време в кухнята. Не съм привърженик на това да готвиш веднъж в седмицата за всички дни и само да претопляш. За да оптимизирам времето си, започнах да планирам предварително менюто, така че минимум три пъти в седмицата да ям риба и вътрешности. Зеленчуците измивах и нарязвах предварително, съхранявайки ги в стъклени кутии в хладилника.

Продължих с елиминационната фаза 90 дни вместо планираните 30, докато не изчезнаха симптомите, с които се борех. Постепенно намалих дозата, а после и спрях приеманите кортикостероиди. С всеки изминал ден усещах прилив на енергия. Тъгата и мозъчната мъгла се появяваха все по-рядко. Болките в корема изчезнаха.

За първи път от много време насам чувствах, че това, което правя за себе си, е правилно. Беше станало време да започна с втора фаза на АИП – реинтродукцията.

АИП: тиквички

Да почувстваш промяната

Понякога получавам въпроси от жени как се справям със заболяването си и как ми се отразява режимът. Автоимунният Палео протокол ми помогна много в тежък период от живота ми. Днес продължавам да се храня без глутен и без захар, а с останалите храни стъпвам бавно и внимателно.

Уча се от опита си, понякога греша, а понякога нещата сами си идват на мястото. Спрях някои медикаменти, а други вероятно ще приемам до края на живота си. Хлябът от зърно вече не ми липсва, а и открих толкова много лесни и изкусителни рецепти, които си приготвям винаги, когато усетя носталгия. Сиренето … да, с него е по-сложно. Понякога хапвам парче зрял кози кашкавал, но истината е, че се чувствам по-добре без него. И това е по-важно.

Животът ми се промени. Ако и вие имате автоимунно заболяване, вашият живот вече също се е променил. На ако и вие като мен не искате да продължавате да се борите със симптомите на болестта и сте готови да промените хранителните си навици, добре дошли в света на АИП.

Добре е да знаете, че:

Автоимунният Палео протокол не е магическо хапче, което ще ви излекува напълно. Необходимо ви е много търпение. Имайте предвид, че протоколът може да не е достатъчен, за да постигнете ремисия. Всеки човек е отделна вселена и всяко автоимунно заболяване е различно.

Много от вас ще продължат да приемат лекарства и добавки, за да поддържат организма си в оптимален баланс. АИП ще бъде съществено допълнение към конвенционалното ви лечение, с което ще намалите степента на възпалителните процеси, ще възстановите състоянието на червата си, ще балансирате хормоните си и ще покриете дефицитите в организма си.

Ето как да се подготвите за АИП:

АИП: кокосово масло

Бъдете уверени, че това е правилната стъпка за вас в този момент

Подгответе се с достатъчно информация, за да направите мотивиран избор. Запознайте се в детайли със списъците с храни (можете да ги видите тук). Ако не се справите с ограниченията от първия път, не се отказвайте. Дори и малка промяна в хранителния ви режим ще бъде крачка напред.

Изчистете от хладилника и шкафовете храните, които трябва да избягвате

Ще освободите пространство за новото и няма да имате изкушения, които да ви попречат.

Осигурете си достатъчно количество и разнообразие от позволените храни

Проучете предварително пазара. Може да ви отнеме малко време, докато откриете откъде да си набавите съществени за ефекта на режима и богати на ценни хранителни вещества продукти като вътрешности, телешки бульон, качествено месо и мазнини, риба и морски дарове и ферментирали храни (тук можете да прочетете поста ми за основните АИП храни, които винаги имам в наличност).

Не гладувайте

Режимът е предизвикателство, с което трудно ще се справите, ако не сте подготвени или нямате позволени храни под ръка, ако внезапно огладнеете. Придържайте се към три основни хранения на ден и едно междинно в следобедните часове. Погрижете се да приемате достатъчно количество калории на едно хранене, съобразено с активността ви, за да не свалите рязко килограми.

Планирайте седмичното си меню

Не забравяйте, че зеленчуците са най-важният елемент от новия ви хранителен режим. Осигурете си достатъчно разнообразие от зеленчуци, които можете да консумирате както сурови, така и сготвени.

Подгответе се да готвите

Невъзможно е да спазвате режима, ако разчитате на готова храна.

Помислете за закуската

Започвате да се храните по различен начин, в който ще трябва да забравите за хляба, мюслито, яйцата и млякото. Вместо това включете полезни протеини (бекон, шунка, кюфтенца от телешко, пилешко или агнешко месо, парче риба или месо) и зеленчуци или плодове, които ще ви заситят до времето за обяд.

Не забравяйте останалите елементи от АИП

Определете час, в който ще си лягате всяка вечер оттук нататък. Започнете да спортувате, прекарвайте време на открито и контролирайте стреса и тревожността (вижте повече информация по тази тема тук).

Потърсете подкрепа от семейството и приятелите си

Промяната в хранителния ви режим със сигурност ще се отрази на останалите членове на домакинството ви – нека те бъдат подготвени. Това от своя страна може да ви мотивира да бъдете по-изпълнителни. Подкрепа ще намерите и в някоя от Facebook групите,посветени на АИП.

Промяната в режима на хранене със сигурност звучи плашещо, но от моя опит вярвам, че ще откриете, че има много апетитни и разнообразни рецепти, приготвяни от зеленчуци, месо, риба и полезни мазнини, и че животът може да продължи да има вкус и да носи радост. Ще се радвате и на нови храни, а защо не и на сладкиши, приготвяни от специални „режимни“ брашна, кокос и плодове. Пълен списък с моите АИП рецепти можете да разгледате тук.

4 коментара за “АИП: начало на промяна”

  1. Здравейте,
    Аз съм с автоимунно заболяване, но съм вегетарианка и не искам да започвам да ям месо. Има ли подобни автоимунни протоколи за хранене?

    1. Здравейте, Петя, идеята на АИП и останалите автоимунни протоколи, базирани на Палео диетата, е не само да елиминират провъзпалителните храни, но и да осигурят на организма храни с висока хранителна плътност като разнообразни зеленчуци, риба, костен бульон и вътрешности. Освен това, Палео храненето елиминира почти всички вегетариански източници на протеин – зърнени храни, млечни храни, яйца, соя, варива и ядки, което прави много трудно набавянето на достатъчно количество качествен протеин, който е важен за възстановяване и контрол на заболяването, различен от животинския. Можете да прегледате протокола на Тери Уолс, който също е базиран на Палео храненето, но тя споменава и опция за вегетарианци с набавяне на достатъчно количества протеин, есенциални мастни киселини и витамини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial