Продължете към съдържанието

Пирамида на АИП храненето

Кои храни са позволени при елиминационна АИП диета?

В този кратък пост припомням върху кои са тези АИП храни, върху които да се фокусираме. Автоимунният Палео протокол е много повече от промяна в храненето, но един от важните му аспекти е именно връзката с храната. По-пълна информация за протокола ще намерите тук.

От гледна точка на храненето АИП се фокусира върху храни, богати на ценни хранителни вещества (микронутриенти), които могат да подобрят състоянието на червата, да спрат възпалителните процеси и да моделират имунната система.  

АИП храни пирамида

Зеленчуци

Те са в основата на пирамидата. Яжте ежедневно по няколко порции зеленчуци във възможно най-голямо разнообразие – зеленолистни, ярко пигментирани и кореноплодни. За оптимална хранителна плътност комбинирайте сурови и готвени зеленчуци, но имайте предвид, че при сериозни храносмилателни проблеми готвените зеленчуци се усвояват по-лесно.

Единствените зеленчуци, които се елиминират в АИП, са тези от семейство Картофови: домати, картофи, чушки и патладжан.

Добавяйте към менюто си гъби: 2-3 пъти седмично, в максимално разнообразие. Подправки и билки можете да консумирате неограничено, като елиминирате подправките от семена и плодове.

Лечебни храни

Веднага след зеленчуците са храните, които да консумирате възможно най-често. Към тях се отнасят:

  • Вътрешностите от свободно пасящи животни: консумирайте ги поне 4 – 5 пъти седмично;
  • (Диво уловената) риба и морски дарове: поне 3 пъти седмично;
  • Костният бульон: идеално е да пиете по 1 чаша на ден;
  • Ферментиралите храни: хапвайте различен вид в малки количества всеки ден.

Месо от пасищни животни

Правете възможното в рамките на бюджета си да консумирате различни видове качествено месо от проверени източници. Дори и да не можете да си го осигурите ежедневно, постарайте се да редувате месо от свободно пасящи животни с конвенционално, когато се налага, или купувайте по-евтини части от месото като кайма, вътрешности и кокали за бульон.

Умерено консумирайте пилешко и друго птиче месо заради по-високото му съдържание на Омега-6.

“Добри” мазнини

Подправайте всяко ястие с качествена хранителна или животинска мазнина: зехтин Екстра Върджин, кокосово масло, авокадо, маслини, свинска мас, патешка мас, масло от авокадо. Не забравяйте, че мазнините са важни за хормоналното ни здраве и че без тях не можем да усвоим част от (мастноразтворимите) витамини.

Плодове

Намират се почти на върха на пирамидата. Допълвайте режима си с плодове, които ще ви осигурят сладост и допълнителна хранителна плътност. Хапвайте ги в максимално разнообразие, но ограничете приема им до 1 – 3 порции и максимум 40 мг фруктоза дневно. Имайте предвид, че 20 мг фруктоза дневно е оптималното количество, към което да се стремите.

Особено добър избор са горските плодове, които са изключително богати на антиоксиданти: консумирайте ги пресни или замразени.

Сладки лакомства

За тях е запазен върхът на пирамидата. По време на АИП можете да използвате в малки количества мед, кленов сироп и меласа, както и брашна като касава, тапиока, кокосово и от тигрови ядки, за да приготвяте десерти за специални поводи.

Ако все още сте нови в протокола или не сте напълно запознати с безопасните АИП продукти, които можете да използвате за приготвяне на тестени изделия, вижте най-популярните тук.

Тази публикация дава насоки кои са препоръчителните АИП храни и в какви количества да ги приемате. Ако имате нужда от персонално адаптиране на вашата АИП диета и от подкрепа в избора на съставки и хранителни комбинации, свържете се с мен за индивидуална консултация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial