Продължете към съдържанието

Менопауза и автоимунни заболявания

Как да се погрижим за себе си?

Днес отбелязваме Световния ден на менопаузата, чиято цел е да повиши осведомеността за нейното въздействие върху здравето на жените и да насърчи дискусиите относно управлението на физическите и емоционални предизвикателства, които жените могат да изпитат през този етап от живота.

Менопауза и автоимунни заболявания

Всъщност менопаузата е само ден в края на 12 последователни месеца без цикъл. В период от 2 до 10 години преди това, наречен перименопауза, хормоните ни започват да се променят, а телата ни изпитват различни влияния. Над 40 са общите симптоми на перименопуаза, сред които: горещи вълни, промяна в настроението, уринарни инфекции, мускулни и ставни болки, сърцебиене, некачествен сън, тревожност, когнитивна дисфункция и спад в самооценката.

След менопаузата производството на естроген и прогестерон при жените се поема от надбъбречните жлези вместо от яйчниците. Ако надбъбречните жлези страдат от хранителни дефицити в живота ни преди това, те може да не успеят да справят адекватно с тази функция. ЕТО ЗАЩО ГРИЖАТА ЗА НАС ЗАПОЧВА МНОГО ПРЕДИ МЕНОПАУЗАТА!

Началото на перименопаузата е време, в което да обърнем специално внимание на здравето си. Това важи особено, ако сме с автоимунно заболяване.    

Мариана Хаджиева

С какво перименопаузата е по-различна при хора с автоимунни заболявания?

Сериозен хормонален дисбаланс: някои автоимунни състояния като Хашимото могат да доведат до хормонален дисбаланс, което да влоши симптомите на перименопаузата. От друга страна, спадът в нивата на естрогена и прогестерона, които имат имуномодулиращ ефект, може да доведе до промени в имунния отговор и потенциално да влоши автоимунното състояние.

По-тежки симптоми: поради комбинираните ефекти на хормонални промени и автоимунна активност жените с автоимунни заболявания могат да изпитат повече болки в ставите, умора и депресия.

Влошена костна плътност: хормоналните промени повишават риска от загуба на костна плътност, а автоимунните състояния допълнително влошават ситуацията.

Сексуално здраве: естествената вагинална сухота, която настъпва през менопаузата, може да се усложни от някои засягащи лигавицата автоимунни заболявания като Синдром на Сьогрен.

Сърдечно-съдово здраве: някои автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и лупус могат влошат сърдечно-съдовото здраве, поставено на риск заради хормоналните промени по време на менопаузата.

Когнитивна функция: комбинираният ефект на автоимунните заболявания и самата менопауза може да доведе до когнитивни затруднения и “мозъчна мъгла”.

Емоционално здраве: животът с автоимунно заболяване може да бъде емоционално предизвикателство, а допълнителният стрес при прехода към менопаузата може да влоши проблема и да повиши риска от депресия и тревожност.

Обостряне на заболяването: състояния като ревматоиден артрит, лупус или множествена склероза могат да станат по-активни, причинявайки повишена болка в ставите, умора или други симптоми.

По-висок риск от ново автоимунно заболяване: въпреки че точните причини за възникване на автоимунно заболяване са сложни и не напълно разбрани, хормоналните промени и факторите на околната среда могат да допринесат за по-висок риск от развитие на нови автоимунни заболявания при някои жени.

Мариана Хаджиева

Кои са добрите практики за управление на перименопаузата с автоимунно заболяване?

Балансирана диета: наблегнете на зеленчуци, горски плодове, висококачествен протеин, сложни въглехидрати и здравословни мазнини. Всички те имат отношение към запазване на здравословното тегло и нормалната костна плътност, чревното здраве, подобряване на мозъчната функция, нормалното кръвно налягане и доброто настроение. Адекватната хидратация е съществена. Намаляването на кофеина може да подобри някои симптоми като безсъние и сърцебиене.

Противовъзпалителни храни: включете в диетата си противовъзпалителни храни като мазна риба, куркума, джинджифил, зеленолистни зеленчуци и горски плодове.

Без възпалителни храни: избягвайте глутена и всички храни, за които чрез елиминационна АИП диета сте доказали, че влошават вашето състояние.

Редовни упражнения: това, което е работело за нас на 20, не е това, от което се нуждаем на 40 или 50 години! Физическата активност с тежести е доказана превенция срещу остеопороза. При болки в ставите могат да са полезни нискоинтензивни тренировки като йога, вървене и плуване.

Дихателни упражнения: включете осъзнато дишане, медитация и други техники за намаляване на стреса.

Адекватен сън: качеството му може да помогне за справяне както с автоимунни симптоми, така и с промените в настроението и умората, предизвикани от перименопаузата.

Останете хидратирани: Адекватната хидратация е от съществено значение за цялостното здраве. Може да помогне за смазване на ставите и регулиране на температурата, наред с други неща.

Редовни прегледи: не спирайте да наблюдавате автоимунното си състояние, дори и да сте в ремисия. Да не забравяме, че октомври е посветен и на профилактиката на рака на гърдата. За съжаление, автоимунното заболяване не ни спасява от този риск, напротив.

Не отлагайте и обсъдете със своя доставчик на здравни грижи приема на добавки, лекарствените взаимодействия, ползите и рисковете от хормонозаместителна терапия и всички въпроси, които ви вълнуват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial