Продължете към съдържанието

АИП и Хашимото

Може ли АИП да се персонализира при Хашимото?

Автоимунният Палео протокол (АИП) може да бъде добра отправна точка за промяна в храненето и в начина на живот, ако скоро сте чули диагнозата Хашимото.

АИП и Хашимото

Какво е Автоимунният Палео протокол?

Автоимунният Палео протокол има за цел да намали възпалението, да се справи с умората, да балансира хормоните и да възстанови имунната система чрез осъзнати промени в храненето и в начина на живот. АИП се базира на Палео храненето, като изключва за период от 1 до 3 месеца глутен, зърнени и псевдозърнени храни, млечни храни, бобови, картофи, домати, чушки и патладжан, яйца, ядки и семена, кафе, какао и шоколад, захар и подсладители, рафинирани растителни масла и алкохол.

Фокусът му е върху зеленчуците, вътрешностите, рибата и морските дарове, гъбите, костния бульон, месото от пасищни животни, здравословните мазнини и ферментиралите храни. Плодове се консумират умерено, а домашни десерти – по повод.

Временната елиминация е следвана от фаза на реинтродукция, в която се идентифицират и впоследствие се премахнат от диетата онези храни, които предизвикват симптоми. Целта е да се създаде дългосрочен хранителен режим, специфичен за всеки организъм, който може да се превърне в начин на живот.

Повече за Автоимунния протокол и пълни списъци с позволени и елиминирани храни има тук.

АИП и Хашимото

Какво е Хашимото?

Тиреоидит на Хашимото е най-често срещаното автоимунно заболяване. То включва производство на антитела, атакуващи щитовидната жлеза, и засяга 10 пъти повече жени, отколкото мъже. Нерядко симптомите продължават и след хормонозаместителна терапия.

Документирано е, че много пациенти с Хашимото имат симптоми, дори ако нивата на тиреоидния хормон са адекватни. Докато класическото представяне на Хашимото включва хипотиреоидни симптоми, в ранните етапи могат да присъстват хипертиреоидни симптоми, тъй като първоначалната имунна атака срещу щитовидната жлеза причинява повишено освобождаване на тиреоидни хормони.

Някои често срещани симптоми на Хашимото са: суха кожа, коса и нокти; косопад; брахикардия; непоносимост към физически упражнения; високо кръвно налягане; студени крайници; умора и слабост; запек; наддаване на тегло; ниска телесна температура; мозъчна мъгла; депресия и тревожност; периферна невропатия; ниско либидо.

Класическите лабораторни резултати при тиреоидит на Хашимото включват завишен TSH, занижени T3 и T4, както и наличие на ТАТ или МАТ антитела. Други често срещани резултати, които се откриват при изследванията: анемия (в 30 – 40% от случаите); завишен пролактин; завишени липиди – триглицериди, холестерол, LDL.

АИП и Хашимото

Защо свързваме АИП и Хашимото?

Както при други автоимунни състояния, при Хашимото проблемът е в имунната система, 80% от която се намира в червата (а не в самата щитовидна жлеза). Автоимунитетът може да бъде отчасти предизвикан от изчерпване на хранителни вещества, а липсата на достатъчно тиреоидни хормони прави извличането на нутриенти по-малко ефективно и само по себе си може да доведе до дефицит.

От една страна, Автоимунният протокол се бори с възпалението, като временно елиминира всички провокиращи храни. От друга, компенсира дефицитите чрез богата на ценни нутриенти диета, която подобрява състоянието на чревната лигавица.

По отношение начина на живот АИП насърчава качествения сън, релаксацията, връзката с природата, социалните контакти и физическата активност. Управлението на стреса, почивката и движението са също толкова важни за възстановяване на здравето при автоимунно състояние като Хашимото, колкото и хранителният режим.

Има ли наука зад АИП и Хашимото?

Документирани са 2 проучвания за ефекта от прилагане на АИП диета при Хашимото, според които протоколът има потенциала да намали възпалението и да подобри качеството на живот, особено ако бъде персонализиран.

В проучване от 2019г.  с участници 17 жени са проследени качеството на живот и тежестта на симптомите преди и след АИП диета. Докладвано е значимо подобрение в качеството на живот и спад в нивото на възпаление, измерен чрез CRP. По отношение приема на медикаменти, 2 жени спират терапия веднага след първоначалния тест, 6 – след края на проучването, 1 променя приема от Т4 и Т3 само на Т4, и 3 жени, които не са били на терапия преди началото на проучването, не я започват изобщо.

Макар да не са отбелязани значими промени във функцията на щитовидната жлеза и тиреоидните антитела, резултатите от проучването предполагат, че АИП може да намали системното възпаление и да модулира имунната система.

В проучване от 2023г. участват 28 души с Хашимото (между тях 1 мъж). Анализирани са симптомите и показателите на щитовидната жлеза, вкл. автоимунните антитела, преди и 12 седмици след АИП диета. Според резултатите намалява броят на хората, съобщаващи за симптоми, а стойността на ключовите показатели и обемът на щитовидната жлеза, измерен с ултразвук, спада, но не радикално. В заключение се посочва, че използването на персонализиран АИП протокол може да подобри качеството на живот и да предотврати неблагоприятните последствия от болестта.

АИП и Хашимото

Как може АИП да се персонализира при Хашимото?

Няма двама души с Хашимото, които да изпитват напълно еднакви симптоми. Симптомите на Хашимото са много, могат да се променят с времето и повечето са неспецифични (което означава, че не могат да бъдат наблюдавани).

За повечето хора с Хашимото няма само една първопричина за заболяването. Ето защо освен елиминационна диета персонализираният подход може да включва адресиране на проблеми като:

  • Недостиг на стомашна киселина и панкреатични ензими: водят до изчерпване на аминокиселини, желязо и цинк;
  • Затруднена детоксикация на черния дроб: в него основно се случва конверсията на неактивния хормон Т4 в активния хормон Т3. Чернодробните функционални тестове могат да бъдат нарушени при до 50 процента от хората с хипотиреоидизъм;
  • Намалено отделяне на жлъчка: води до неправилно храносмилане на липиди и до дефицит на мастноразтворими витамини;
  • Чревна дисбиоза: нарушен баланс между чревните ни бактерии, често срещано състояние при хора с нарушена функция на щитовидната жлеза, което стимулира възпалението и причинява „пропускливи черва“;
  • Хранителни непоносимости (най-често към глутен, млечни, яйчни и соеви протеини): хората с Хашимото са пет пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с цьолиакия. В последно време непоносимостта към глутен се описва като спектър, а с цьолиакия се диагностицират само най-тежките случаи на чревно увреждане;
  • Дефицити на други хранителни вещества: сред тях – селен и витамин В12;
  • Надбъбречни дисбаланси: хронично високият стрес изчерпва функцията на надбъбречните жлези и води до така наречената „надбъбречна умора“, която често е симптом при Хашимото;
  • Затруднена елиминация на токсините: свързва се с наличието на запек заради понижената функция на щитовидната жлеза и с неефективната детоксикация от страна на черния дроб.

Има ли нужда от персонализиран подход при АИП?

Когато спазвате АИП, контактът с хранителен терапевт не е задължителен. Индивидуалната консултация обаче винаги е за предпочитане, особено ако усещате, че липсва прогрес. Повече по темата има в публикацията Какво да правим ако АИП не работи.

Персоналното адаптиране на вашата АИП диета осигурява хранителна адекватност и намалява риска от допълнителни дефицити, които могат да възникнат при еднообразие в менюто.


Източници:

Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto’s Thyroiditis

Effects of Autoimmune Protocol (AIP) diet on changes in thyroid parameters in Hashimoto’s disease

Илюстрации:

pexels.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial