Продължете към съдържанието

Телешки стек на тиган

АИП, Палео

Този телешки стек на тиган е вкусна и високо хранителна идея за вечеря, приготвена с минимум съставки и съвместима с АИП и Палео храненето. Добре „запечатан“ отвън в чугунен тиган и розово сочен отвътре.

Телешки стек на тиган

В първия месец на годината мнозина опитват да се включват в движението Вегануари, което насърчава хората да консумират изцяло растителна храна. И макар че Палео храненето е две трети растително и отдава предимство на зеленчуците като най-важната хранителна група, при него и особено при АИП е трудно изключването на животинските източници на протеин. Повече детайли за това има в статиите За Палео храненето и Автоимунен Палео протокол.

Телешкото от пасищни животни от своя страна е едно от най-предпочитаните източници на протеини в Палео диетата. Богато на протеини и, то е отличен източник на витамини В3, B6 и B12, цинк и селен, както и добър източник на желязо и фосфор. Доминиращите мазнини в говеждото и телешкото са наситените, следвани от мононенаситените. Месото от хранени с трева телета е особено добър източник на конюгирана линолова киселина (CLA) и с по-добро съотношение на полиненаситени мазнини (Омега 3 спрямо Омега 6) в сравнение с конвенционалното. То е и с по-добри стойности на витамин А, витамин Е и глутатион, които са мощни антиоксиданти.

Освен всичко споменато, аз обичам телешко. Това е любимото ми месо, но стек купуваме и готвим само когато синът ми се прибере във ваканция. Тази рецепта за телешки стек на тиган е негова, а последния път аз реших да го снимам и запиша стъпките, за да го приготвя сама. С това ми се иска да ви насърча да сготвите телешки стек у дома, защото, всъщност, наистина не е трудно 🙂

Телешки стек на тиган

Какъв телешки стек да изберете?

Онлайн ще намерите доста подробна информация за различните видове изрезки от телешко и коя за какво да използвате. Не съм специалист в областта и няма да се спирам в детайли. За нашия телешки стек на тиган използвахме две разфасовки: Т-боун стек и рибай стек от пасищни животни Блек Ангъс. Готовото месо беше достатъчно за вечеря за четирима, заедно с няколко гарнитури.

Т-боун стекът се сервира с костта, която е във форма на буквата „Т“ и има месо от двете страни. Рибай стекът е разфасовка от горната част на гърдите и малко „по-мраморен“. И двата стека са с достатъчно мазнина, и приготвени по правилния начин, са изключително сочни и ароматни. Който и вариант да изберете, няма да сбъркате.

Какъв тиган да използвате за този телешки стек?

Приготвихме нашия телешки стек в чугунен тиган. Той се загрява отлично на висока температура, което дава възможност добре да „запечатате“ стека, докато придобие апетитен кафяв загар (около 2 минути на страна). „Запечатването“ е класическа техника за телешки стек, при която повърхността на месото се запича в много горещ (чугунен) тиган, докато се образува хрупкава и ароматна коричка.

Чугунът има чудесна топлопроводимост и запазва и разпределя равномерно топлината, така че да сготвите перфектно този телешки стек. След като стекът е добре запечатан от двете страни, е важно да намалите температурата. Така ще предотвратите прегаряне на стека отвън и в същото време ще го сготвите равномерно отвътре, като го запазите достатъчно сочен отвътре.

Телешки стек на тиган

Трябва ли да мариновате телешкия стек?

Не. Просто подсушете месото с кухненска хартия и щедро го овкусете с хубава морска сол и прясно смлян черен пипер. Тези подправки са единствените, които са нужни, за да изпъкне естественият вкус на този великолепен телешки стек.

За какво да внимавате когато приготвяте телешки стек на тиган?

 • Извадете телешкия стек от хладилника поне 30 минути преди да започнете готвенето. Това ще му позволи да достигне стайна температура, преди да влезе в тигана.
 • За готвене на този телешки стек на тиган използвайте хубава наситена мазнина с по-висока точка на димене като гхи, патешка или гъша мас.
 • Овкусете телешкия стек щедро със сол и пипер, преди да започнете да готвите. Подправяте само отвън, а и голяма част от подправките ще изпада по време на готвенето.
 • Уверете се, че тиганът е достатъчно горещ, преди да добавите стека. Това е наистина важно при тази технология на готвене, включваща първо запечатване на висока температура отвън. По възможност изберете чугунен тиган.
 • Не се изкушавайте да готвите този телешки стек повече от необходимото. Ние нямахме термометър за готвене, така че съобразихме времето за готвене с вида и с дебелината на стека. За перфектен резултат винаги се препоръчва да използвате термометър за готвене. Аз предпочитам телешкия стек да е сготвен Medium, при който вътрешната температура на месото не бива да надвишава 57 – 59 градуса. Ако достигне 60 градуса, начинът на приготвяне вече е Medium Welldone, при който телешкото е все още крехко.
 • Не използвайте вилица за обръщане на месото по време на готвене. Всяко пробождане ще предизвика изпускане на вкусни сокове, което ще изсуши стека. Най-подходящи са кухненските щипки, макар че ние си послужихме с лъжица.
 • След като сготвите стека, оставете го „да почине“. Това ще върне обратно към центъра вкусните сокове и след десетина минути ще може да се насладите на крехко и сочно телешко.
Телешки стек на тиган

Как да приготвите този телешки стек на тиган?

Ето детайлно разписани стъпките за приготвяне на телешки стек в чугунен тиган, които ние спазихме.

Оставете телешкия стек на стайна температура за 30 – 60 минути преди готвене.

Подсушете телешкия стек с кухненска хартия.

Овкусете щедро повърхността му със сол и черен пипер от двете страни.

Загрейте чугунен тиган на силен огън (при нас 8 – 10 минути на степен 8 от 9). Добавете в горещия тиган зехтина и половината гхи.

Малко преди да достигнете точката й на димене, поставете в тигана телешкия стек. Ако приготвяте два отделни стека като нас, гответе ги последователно. Не претоварвайте тигана, за да запазите температурата висока.

Запечатайте телешкия стек 2 минути от първата страна. Обърнете го и го запечатайте 2 минути от другата страна.

Върху стека поставете скилидка чесън (без да я белите), гхи (или краве масло) и клонки прясна мащерка.

Намалете температурата (при нас до степен 6 от 9) и гответе още 1,5 – 2 минути, като обливате месото с течността от тигана.

След като телешкият стек е готов, оставете го 6 – 8 минути „да почине“ в тигана или върху дъска.

С остър нож нарежете месото на ивици с дебелина около 1 см и се насладете.

Телешки стек на тиган

С какво да сервирате този телешки стек на тиган?

Този великолепен вкус няма нужда от много гарнитури. Ние добавихме пюре от спанак, аспержи и свежа салата от зеленолистни. Може да изберете и някоя от тези идеи:

Зимна салата с резене

Свежа салата с ябълка и нар

Салата за здрав микробиом

Телешки стек на тиган

Course: АИП, Основни ястия, Рецепти
Порции

2

порции
Време за подготовка

10

minutes
Време за готвене

5

minutes
Общо време

15

minutes

Този телешки стек на тиган е вкусна и високо хранителна идея за вечеря, приготвена с минимум съставки и съвместима с АИП и Палео храненето. Добре „запечатан“ отвън в чугунен тиган и розово сочен отвътре.

Съставки

 • 1 телешки стек около 500 г (Т-боун или Рибай)

 • Морска сол

 • Черен пипер (пропуснете за АИП)

 • 1 – 2 с.л. зехтин Екстра Върджин

 • 2 с.л. гхи или 1 с.л. друга наситена мазнина + 1 с.л. гхи

 • Скилидки чесън

 • Клонки прясна мащерка

Приготвяне

 • Оставете телешкия стек за 30 минути да достигне стайна температура. Подсушете го с кухненска хартия и го овкусете щедро от двете страни със сол и черен пипер (без пипер за АИП).
 • Загрейте чугунен тиган на силен огън и добавете в него зехтина и половината гхи. Поставете стека в сгорещения тиган.
 • Запечатайте телешкия стек 2 минути от едната страна, обърнете и запечатайте още 2 минути от другата страна.
 • Върху стека поставете главата чесън (без да я белите), още гхи (или краве масло) и клонки прясна мащерка. Намалете температурата до умерена и гответе още 1,5 – 2 минути, като обливате месото с течността от тигана.
 • След като стекът е готов, оставете го 6 – 8 минути „да почине“. Нарежете го на ивици с дебелина около 1 см и сервирайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial